EU prepreka i za sporazum SPS i DSS

Izvor: Blic, 19.Maj.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU prepreka i za sporazum SPS i DSS

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, na kome je pala prethodna vlada, postao je prepreka i za sastavljanje koalicije socijalista sa radikalima i narodnjacima. Učesnici dosadašnjih zvaničnih pregovora o vladi ne slažu se oko pitanja da li sporazum treba poništiti ili ratifikovati u novoj Skupštini, ali ni oko toga šta je ko kome do sada obećao.

Predsednik opštine Jagodina i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je juče „Blicu" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da su mu lideri narodnjačke koalicije obećali da sporazum neće biti poništen u Skupštini i ponovio da je to njegov glavni uslov. S druge strane, portparol DSS Andreja Mladenović, ali i predsednik Izvršnog odbora SPS Branko Ružić kažu da SSP do sada nije bio predmet koalicionih dogovora i tek najavljuju razgovore o tome.

- Važno je da se SSP ne poništi u Skupštini, i to mi je obećano. Zalažem se i za ratifikaciju SSP, ali to može da pričeka i dve godine. Mi se zalažemo za socijalnu pravdu, za povećanje penzija, imamo konkretne razvojne programe i zanima nas iz kojih konkretnih izvora mogu da budu realizovani. Saradnja sa Evropom je uslov - rekao je Marković, koji je za RTV B92 juče izjavio i da „ukoliko bude poništen sporazum sa EU, Jedinstvena Srbija neće ulaziti u koaliciju sa DSS i NS".

Predsednik IO SPS Branko Ružić juče je za „Blic" rekao da će lider socijalista Ivica Dačić, pre nastavka pregovora o republičkoj vladi sa SRS i DSS, usaglasiti stav o SSP sa predstavnicima PUPS i JS.

- Jedan od važnih principa SPS-a je nastavak daljih evropskih integracija, uz očuvanje teritorijalnog integriteta. Do sada SSP nije bio predmet razgovora, ali će se sigurno nametnuti kao tema. Mi smo u koaliciji sa PUPS i JS jedinstveni i naći ćemo zajednički imenitelj u odnosu na naš stav da vodimo racionalnu i nacionalno odgovornu politiku. Za sada u pregovorima sa SRS i DSS-NS nema nekih većih problema. Međutim, ne očekujem da dogovori budu brzo završeni, jer za dokument kao što je koalicioni sporazum treba jako mnogo vremena i još će puno vode proteći Savom i Dunavom dok ga ne završimo - rekao je Ružić za „Blic".

On je izjavu Jorgosa Papanderua, predsednika Socijalističke internacionale, da će SPS-u ponuditi učlanjenje ukoliko mu to preporuči predsednik Boris Tadić i ukoliko SPS omogući formiranje proevropske vlade u Srbiji, protumačio kao „pojednostavljivanje" i naglasio da se pitanje ulaska SPS u Internacionalu sada ne razmatra i ne utiče na odluke SPS.

Portparol DSS Andreja Mladenović izjavio je juče da ta partija ostaje pri stavu da će poništiti SSP u novom sazivu parlamenta.

- Naši stavovi iz kampanje su potpuno jasni. Ali mi ćemo o svim detaljima ili budućim zahtevima, kada to neko od koalicionih partnera bude izneo, razgovarati - rekao je Mladenović.

Portparol DSS je siguran da će to biti jedna od prvih tema nove vlade i novog parlamenta.

Prema najavama iz SPS, pregovori njihove koalicije sa DSS i SRS biće intenzivirani danas.

Demokratska stranka je saopštila juče da će, nakon saopštavanja konačnih rezultata parlamentarnih izbora, intenzivirati konsultacije i započeti formalne razgovore o formiranju republičke vlade sa strankama koje bi činile stabilnu, programski jedinstvenu vladu koja će voditi Srbiju u naredne četiri godine. Portparol DS Jelena Trivan izjavila je juče da ta stranka poziva DSS i NS da prestanu da obmanjuju javnost lažnim informacijama o formiranju vlade.

- Smešno je da o tome govore najveći gubitnici na ovim izborima i licemerno da oni koji su dobili 30 mandata govore o budućnosti zemlje i da se stavljaju u ulogu onih koji će voditi Srbiju naredne četiri godine. Lista „Za evropsku Srbiju", smatra ona, preuzeće odgovornost i formirati vladu koja će voditi Srbiju u narednim godinama - rekla je Trivan.

SSP se ne može poništiti

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Tanja Miščević izjavila je juče da SSP ne može biti poništen, niti se može proglasiti ništavnim.

- Opcije koje ostaju jesu ratifikacija ili neratifikacija Sporazuma. Neratifikacija bi bila loš pokazatelj, zato što bi Srbiju označila kao partnera koji nije kredibilan u pregovorima, jer najpre pregovara o Sporazumu tri godine, a onda najavljuje da ne želi da ga primeni rekla je Miščević i navela da ne postoji rok za ratifikaciju SSP, ali da se od Srbije očekuje da to učini što pre, kako bi pokazala opredeljenost za evropske integracije.

Rešenje za Beograd do kraja nedelje

Uporedo sa intenzivnim konsultacijama o formiranju republičke vlade, vode se najrazličitiji pregovori na lokalnom nivou. Juče po podne u zemunskom Magistratu nastavljeni su dogovori koalicije okupljene oko SPS sa DSS-NS i SRS o formiranju koalicije u Beogradu. Šef izbornog štaba Socijalističke partije Srbije za Beograd Aleksandar Antić uveren je da će do kraja ove sedmice biti poznato kada će prestonica dobiti novu gradsku vlast i ocenio da je do sada „odrađeno dve trećine posla".

- Demokratska stranka se praktično u svim opštinama Srbije dogovara o sastavljanju vladajućih koalicija. Naši odbori su samostalni u tim pregovorima i nemaju direktive iz centrale - rekao je Marko Đurišić, predsednik IO DS, za „Blic".

Prvaci SRS i DSS postigli su juče dogovor o uzajamnoj podršci u drugom krugu izbora za poslanike u Skupštini Vojvodine po većinskom sistemu, koji će se održati 25. maja. Rekli su da je sporazum podržala i SPS, ali socijalisti to nisu potvrdili. M. Maleš

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.