Izvor: Blic, 12.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU podržava demokratsku vladu Srbije

Nemačko predsedništvo Evropske unije i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana pozdravili su danas dogovor o formiranju nove Vlade Srbije.

U saopštenju nemačkog predsedništva EU izražena je nada da će nova vlada, demokratska, Vlada Srbije moći da pokrene reforme koje bi dovele do nastavka pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

- Predsedništvo EU pozdravlja najnoviji razvoj događaja u Beogradu i nada se da će buduća >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vlada pokrenuti relevantne reforme da bi pregovori o SSP između EU i Srbije, koji su zamrznuti od prošle godine, bili nastavljeni. Demokratska stranka Borisa Tadića, Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice i G17 Plus Mlađana Dinkića su uspeli u dogovoru o zajedničkoj, proreformskoj i proevropskoj vladi pre ustavnog roka koji je isticao 14. maja, naglašava se u saopštenju nemačkog predsedništva.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana takođe je pozdravio dogovor srpskih političkih lidera o formiranju nove vlade i rekao da će Unija podržati Srbiju u njenom nastojanju ka ostvarenju evropske budućnosti.

- Sa velikim zadovoljstvom sam primio vest da su lideri reformskih i proevropski orijentisanih stranaka juče postigli dogovor da formiraju novu vladu. Ta odluka dolazi u presudnom trenutku za budućnost Srbije, navedeno je u Solaninom saopštenju.

Solana očekuje, kako je navedeno u saopštenju, "brz i miran proces u parlamentu prilikom glasanja o novoj vladi, kako bi brzo i odlučno moglo da se nastavi sa neophodnim reformama koje će Srbiju približiti EU i doprineti pozitivnom razvoju i stabilnosti u regionu". Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost je ocenio da je sada na Srbiji da svoju viziju evropske budućnosti ostvari u praksi.

- EU će u potpunosti podržati Srbiju u tom nastojanju, kazao je Solana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.