Izvor: B92, 18.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU hoće Srbiju, ali kad, zavisi od nas

Beograd -- EU je odlučila da nas primi, a kada će to biti zavisi samo od nas, kaže potpredsednik Vlade Miroljub Labus.

Kao dokaz da je Srbija blizu Evropske Unije, Labus navodi činjenicu da za Srbiju više nisu nadležni spoljni poslovi Unije, već direkcija za pridruživanje. On je to rekao na Kongresu "Ekonomskom saradnjom ka evropskim integracijama", koji se održavao u subotu.

"Sama činjenica da mi danas držimo ovu konferenciju nije više dokaz da se Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otvara prema Evropskoj Uniji. To je dokaz da je Srbija u Evropskoj Uniji, jer ovo su strukture koje funkcionišu u Evropskoj Uniji", rekao je Labus. On smatra da je privreda ove godine u mnogo boljem stanju nego prethodne i navodi da je rast nacionalnog dohotka najveći u poslednjih petnaest godina.

Sa druge strane, poslodavci okupljeni u Uniji poslodavaca Srbije, zahtevali su od Vlade Srbije da pri donošenju važnih odluka u oblasti ekonomije, uvaži i njihove zahteve. Unija, koja, inače, okuplja više od sto hiljada privrednika, zahteva i da Vlada pomogne kako bi se uspostavio stalni dijalog između njih i radnika. Gost Unije, nekadašnji predsednik Evropske komisije Žak Santer, koji je sada na čelu Evropske Unije rada, potvrđuje da Evropa vidi Srbiju kao svoj deo. "Mi smo svesni toga da se Srbija suočava sa mnogim teškoćama, kao i ostale zemlje nekadašnje Jugoslavije. Dramatični događaji iz prošlosti, ljudske tragedije koje su pogodile ovu prelepu zemlju nas podsećaju da i sama Evropska Unije mora da preuzme odgovornost i pruži pomoć Srbiji", rekao je Santer.

Skup koji se održava pod nazivom "Ekonomskom saradnjom ka evropskim integracijama", pratili su i brojni poslovni ljudi i predstavnici diplomatskog kora, a među njima je bila i poznati bankar iz Miloševićevog perioda, Borka Vučić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.