EU da traži osudu zločina komunista

Izvor: B92, 21.Okt.2013, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU da traži osudu zločina komunista

Beograd -- EU bi trebalo, kao uslov u pregovorima o prijemu, da zahteva od Srbije osudu zločina komunističke vlasti i reformu službi bezbednosti, kaže Vuk Drašković.

U debati "Srbija u Evropi - Evropa u Srbiji" na Beogradskom sajmu knjiga, lider SPO Vuk Drašković je rekao da Srbija ne može u Evropu sa ideologijom komunističkih službi bezbednosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer je to "drveno gvožđe" - kontradikcija.

"Uslov za članstvo Srbije u EU mora biti osuda komunističkih zločina, radikalna reforma službe bezbednosti i otvaranje tajnih dosijea. Dok se to ne uradi, mi nećemo otkloniti mentalnu prepreku da bismo krenuli ka Evropi", rekao je Drašković i ocenio da bi otkrivanje istine o tim zločinima dovelo do preporoda u Srbiji.

On je kazao da je ruska Duma javno osudila staljinističke zločine i ubistvo carske porodice, dok u Srbiji vlada muk, zbog "mentalnih i duhovnih okova koji Srbiji ne daju da krene ka Evropi, uz podršku ekstremnih krugova u Srpskoj crkvi".

"Ne mogu da razumem zašto EU u listu zahteva koji bi bili uslov za članstvo Srbije u EU, jasno ne istakne našu obavezu da osudimo komunističke zločine, jer ih nikada nismo osudili", rekao je Drašković.

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm rekao je da bi zahtevanje izvinjenja za komunističke zločine "otvorilo stare rane" i raspravu o prošlosti koja nikuda ne vodi.

Po njegovim rečima, Srbija treba da se usredsredi na rešavanje problema Kosova i ispunjavanje preporuka Evropske komisije o reformi pravosuđa, javne uprave i privrede.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Drašković: EU da traži reformu srpskih službi bezbednosti

Izvor: Blic, 21.Okt.2013

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je danas da bi Evropska unija (EU), kao uslov u pregovorima o prijemu u EU, trebalo da zahteva od Srbije osudu zločina komunističke vlasti i reformu službi bezbednosti...U debati "Srbija u Evropi - Evropa u Srbiji" na Beogradskom sajmu knjiga, Drašković...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.