EU: Situacija u Srbiji je zabrinjavajuća

Izvor: Blic, 07.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Situacija u Srbiji je zabrinjavajuća

Zvaničnici Evropske unije ocenili su danas političku situaciju u Srbiji kao "složenu i zabrinjavajuću", ali i da se još uvek nadaju proevropskoj vladi.

Visoki zvaničnik Evropske unije Havijer Solana u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta izložio je viđenje međunarodne situacije, uključujući pitanje Kosova i unutrašnjopolitičkog razvoja u Srbiji. Izvori navode da se EU još nada da će doći do razložnog rešenja pri formiranju nove proevropske vlade Srbije. Evropska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << unija ne želi da se oglašava u vezi sa nastojanjima da se "možda ipak uz poslednje napore sastavi nova srpska vlada". Ali, smatra se da je taj razvoj nepovoljan, kao i da može voditi ka novim izborima, rekli su agenciji Beta zvaničnici u Briselu.

EU ne bi htela da se stvori utisak o bilo kakvom uplitanju u politička zbivanja u Srbiji, mada se nameće zaključak da je već previše vremena i napora uloženo u traženje izlaza iz "sve složenije situacije u Srbiji koja, činjenički, nije na korist ni Srbije, niti njenih mogućih mnogo boljih odnosa s EU".

Havijer Solana kaže da je usvajanje nove rezolucije Saveta bezbednosti o Kosovu od temeljnog značaja za EU. On smatra da neke članice Saveta bezbednosti "ne žele da pomognu" ostvarenju procesa koji vodi ka takvom rešenju. Solana je, takođe, istakao da ne očekuje bezbednosne probleme na Kosovu, "ukoliko sve bude išlo po planu koji je predvideo Marti Ahtisari". Predstavnik EU je naglasio da je potrebna "nova rezolucija Saveta bezbednosti, a ne nastavak Rezolucije 1244".

Prema rečima visokog predstavnika, bezbednosna situacija na Kosovu "danas nije više opasna" i ako bude sve po planu specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija "ne bi smelo da dođe do situacije s većim teškoćama oko bezbednosti na Kosovu". Solana je podvukao da na Kosovu u svakom slučaju ostaje Kfor, a misija EU će, dodao je, imati isti mandat kao sadašnja UN.

Ren: Koalicija DSS i SRS teško bi dovela do nastavka pregovora

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je danas u Briselu da bi formiranje koalicije Demokratske stranke Srbije (DSS) i Srpske radikalne stranke (SRS) "teško dovelo do nastavka pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju" sa Evropskom unijom (EU).

- Jasno je na osnovu dosadašnjih reči i dela da bi ovakva koalicija teško mogla da ispuni uslove koji bi doveli do nastavka pregovora o stabilizaciji i pridruživanju i napretka ka EU - izjavio je komesar Ren, na pitanje novinara da prokomentariše mogućnost formiranja vladajuće koalicije između DSS i SRS u Srbiji.

- Ne želim da spekulišem o motivima premijera Vojislava Koštunice da formira makar i parlamentarni savez s radikalima, ali sam razgovarao u prošlosti više puta s predsednikom Borisom Tadićem o uslovima za nastavak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju - dodao je Ren.

Na pitanje novinara da li su novi izbori jedini izlaz iz krize, Ren je odgovorio da je to "nešto o čemu srpski lideri moraju veoma pažljivo da razmisle".

Solana: Tadić da kontroliše službe bezbednosti

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je u Evropskom parlamentu da lično smatra da je, za uspešnu saradnju s Haškim tribunalom, "ključno" da Tadić "kontroliše službe bezbednosti" u Srbiji.

- Razgovarao sam pre par sati s Tadićem... Situacija nije dobra jer nema napretka u pregovorima o novoj vladi zato što lični odnosi između Tadića i predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunice nisu veoma dobri - izjavio je Solana, dodajući da će, posle govora u parlamentu, razgovarati i sa srpskim premijerom.

- Tadić je opredeljen za saradnju s Haškim tribunalom... Potrebno je da on ima kontrolu nad službama bezbednosti (...) jer, ukoliko je ne bude imao, on neće moći da sprovede u delo ono za šta se zauzeo. Ključno je da predsednik bude osoba koja će upravljati službama bezbednosti i unutrašnjim poslovima - istakao je visoki predstavnik EU.

Solana je istakao da se za par sati očekuje "još jedna važna odluka u Srbiji - mogućnost da član Srpske radikalne stranke bude izabran na mesto predsednika Skupštine".

- Za EU je važno da u Beogradu postoji konstruktivna vlada - naglasio je Solana.

Ren: Zbunjen sam neuspehom demokratskih snaga

Evropski komesar za proširenje Oli Ren rekao je u Evropskom parlamentu da je "zbunjen i razočaran" što demokratski orijentisane stranke u Srbiji još nisu uspele da postignu dogovor o novoj vladi.

- Zbunjen sam neuspehom razgovora demokratskih stanaka u Srbiji, razočaran sam njihovom nesposobnošću da formiraju novu vladu. Bez obzira na ove zabrinjavajuće signale ja se nadam da će demokratski orijentisane stranke uspeti da obezbede uslove za evropsku budućnost Srbije - istakao je evropski komesar.

Ističući da je Evropska unija politički opredeljena za evropsku budućnost Srbije, Ren je naglasio da je Unija spremna da sa novom vladom nastavi pregovore radi zaključenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju - čim budu ispunjeni kriterijumi koji se od Beograda zahtevaju. Najvažniji od tih kriterijuma je, kako je Ren objasnio članovima Evropskog parlamenta, "jasna opredeljenost za konkretnu i delotvornu akciju koja treba da dovede do hapšenja Ratka Mladića".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.