EU O KOSOVU Može li pismo nešto da promeni

Izvor: Blic, 04.Okt.2017, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU O KOSOVU Može li pismo nešto da promeni

Srpske vlasti malo šta šta mogu da očekuju od Brisela, kada je reč o stavu Evropske unije (EU) da slučajevi Kosova i Katalonije nisu uporedivi, saglasni su stručnjaci.

Iako je Srbija ovim povodom reagovala, a reagovaće i u Briselu pismom koje uskoro u sedište EU nosi premijerka Ana Brnabić, mala je verovatnoća da će se bilo šta promeniti.

U zvaničnom dopisu biće zatraženo objašnjenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obrazloženja da je Španija članica EU, a Srbija to nije bila u vreme samoproglašenja kosovske nezavisnosti, a nije ni sada.

Takođe, tražiće se i mišljenje o tome da li je primena međunarodnog prava univerzalna ili važi, selektivno, samo za članice EU.

Iako je stav pravnih eksperata da je obrazloženje Evropske komisije neodbranjivo sa stanovišta međunarodnog prava, sve će se verovatno na tome završiti.

- Odgovor na pitanje kako ne može Katalonija, a može Kosovo glasi: Onako kako je Srbija/Jugoslavija mogla 1912., 1913., 1918. i 1944/45., a nisu mogle zemlje koje su izgubile te ratove ili nisu imale solidne saveznike. Da, takvi su međunarodni odnosi - zabeležio je Bojan Đurić, pravnik i bivši poslanik LDP, sada savetnik u Privrednoj komori Srbije.

Nema izvinjenja Brisela, uverena je i predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

- Međunarodne organizacije ili države, kada se već odluče na priznanje neke države, veoma teško ulaze u reverzibilne procese, naročito u aktuelnom međunarodnom kontekstu - kaže Joksimović, koja ističe da zato ne očekuje bilo kakvu izjavu iz Evropske komisije koja bi govorila u prilog tome da je došlo do grešaka u prošlosti od strane onih koji su išli ka rešenju vezanom za nezavisnost Kosova.

Ona, po istom principu, veruje da će i članstvo Srbije, kao i Crne Gore, uslediti jer je to EU zacrtala u svoj plan, "i jednom kada to učini, ona će uraditi sve da plan i realizuje".

Joksimović istovremeno ukazuje da je za Srbiju veoma važno da u međunarodnim odnosima ima snažna prijateljstva i snažne saveze koji će, kaže, "svojim političkim delovanjem sprečiti bilo kakvu vrstu secesije, otcepljenja...".

- Članstvom u EU Srbija će postajati sve snažnija i u tom kontekstu respektabilnija - zaključila je Joksimović.

Čini se da ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije previše optimističan. On navodi da Srbija nema zaštitnike u inostranstvu, ali ističe i da međunarodno pravo treba da postoji i mora da se poštuje.

On je dodao i da su juče u Varni, gde je službeno boravio, svi govorili o Srbiji jer, kako je primetio, "svi osećaju da je Srbiji naneta velika nepravda".

- A, da li će se neko drznuti da to i kaže, ne znam. Ali mi smemo, hoćemo i moramo to da kažemo, jer imamo samo jednu Srbiju i zato moramo da pošaljemo to pismo - porucio je Vučić, više puta ističući da ne očekuje da će Brisel reagovati na najavljeni zvanični dopis Srbije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.