EP: Zasluženo priznanje napretka Srbije ka EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2016, 02:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP: Zasluženo priznanje napretka Srbije ka EU

Otvaranje poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije s EU je važan korak na evropskom putu Srbije i predstavlja "veoma zasluženo uvažavanje napretka koji je ostvaren", ocenio je danas u raspravi o Srbiji u Evropskom parlamentu (EP) u Strazburu izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister.

Takvu ocenu su podržali praktično svi poslanici u Spoljnopolitičkom odboru (SPO) EP koji je razmotrio nacrt rezolucije o >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbiji koja, sa danas usaglašenim amandmanima, treba da bude usvojena 28. januara u ovom Odboru, a potom i na plenarnom zasedanju EP.

Mekalister je naglasio da sporazumi Beograd - Priština o Zajednici srpskih opština i drugim temama jesu "ključna dostignuća koja moraju biti sprovedena".

"Pravi težak posao u tom cilju počinje sada", ukazao je izvestilac EP za Srbiju.

Han: Nastavak dijaloga sa Beogradom je obaveza

Evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao je, pred početak današnje glasanja o prihvatanju SSP sa Prištinom u Evropskom parlamentu rekao da je nastavak dijaloga sa Beogradom obaveza Kosova, prenela je Kosova sot.

Han je, kako se navodi, rekao da SSP Prištine sa EU treba da proširi regionalnu saradnju i da je na osnovu njega Kosovo obavezno da postigne stabilno poboljšanje odnosa sa Beogradom.

Ovaj sporazum je, dodao je, osnovni princip za poboljšanje odnosa između Beograda i Prištine.

Mekalister je u završnoj reči rasprave podvukao da očekuje da što pre, u prvoj polovini ove godine, u pregovorima Srbija - EU, budu otvorena poglavlja 23. i 24. o vladavini prava i temeljnim slobodama, kao i druga poglavlja.

Svi poslanici su pozdravili i podržali suštinsku poruku nacrta rezolucije u kojoj se srpskim vlastima odaje priznanje za napredak u evropskim reformama, što je i otelotvoreno u otvaranju poglavlja u pregovorima s EU.

Mekalister, koji je pripremio nacrt rezolucije, istakao je da je njegov cilj bio da se upriliči uravnotežen i pošten tekst rezolucije koji bi prepoznao i pohvalio napredak koji je ostvarila Srbija.

U nacrtu rezolucije se navodi da Evropski parlament pozdravlja mere kojima se Srbija priprema za pregovore o članstvu s Evropskom unijom i posebno akcione planove za poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, pravdi i temeljnim slobodama i poziva vlasti u Beogradu da odlučno nastave sistemske i društveno-ekonomske reforme.

Takođe se naglašava i važnost pripreme za otvaranje poglavlja 32 o finansijskoj kontroli i 35 koje se tiče normalizacije odnosa s Prištinom.

U pripremnom dokumentu se izražava očekivanje da poglavlja 23 i 24 budu otvorena početkom ove godine, budući da su to poglavlja presudna za reforme pravosuđa i osnovnih prava, uz opasku da se mora ukloniti politički upliv na sudstvo.

Ključno je da se zakoni i reforme sprovedu u delo, dodaje se u nacrtu rezolucije. Takođe se "pozdravlja napredak Srbije u stvaranju uslova za privređivanje kroz smanjivanje budžetskog deficita i reforme radnog prava i politike zapošljavanja".

EP "podstiče srpske vlasti da pospeše klimu za investicije, naglašava važnost brze restrukturacije javnih preduzeća" i poziva Srbiju da zakone o državnim subvencijama usaglasi sa pravnom tekovinom EU.

Evropski parlamentarci takođe odaju priznanje Srbiji za konstruktivan pristup rešavanju imigracione krize.

Oni "pozivaju Srbiju da svoju spoljnu i bezbednosnu politiku usaglase s politikom Unije, uključujući politiku prema Rusiji".

U nacrtu rezolucije se ukazuje na izvestan napredak u bitki protiv korupcije, uz usvajanje zakona o zaštiti uzbunjivača i ukazuje na nužnost okončanja pravosudnih postupaka za korupciju, uključujući slučajeve na visokom nivou.

Srpske vlasti, kako se navodi, treba da "udvostruče napore u bori protiv organizovanog kriminala, što mora da urodi konačnim presudama, što je i predviđeno akcionim planom za poglavlje 24".

Parlament EU podvlači važnost slobodnog rada ombudsmana i nezavisnih tela i "izražava zabrinutost zbog odsustva napretka u poboljšanju stanja na polju slobode izražavanja i slobode medija".

U dokumentu se naglašava "uznemirenost zbog nasilja nad novinarima i pretnji u obavljanju njihove profesije".

EP "poziva vlasti da istraže napade na novinare i ponovo podvlači da se mora obezbediti potpuna primena novih zakona o medijima", uz uvid u vlasništvo i finansiranje medija.

Takođe se naglašava potreba bolje zaštite prava manjina i kaže da "autonomija Vojvodina ne može biti dovedena u pitanje, a zakon o sredstvima Vojvodine mora biti usvojen bez odlaganja, kao što predviđa ustav".

193

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.