EK upozorava na posledice zbog azilanata

Izvor: Studio B, 15.Okt.2012, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK upozorava na posledice zbog azilanata

Evropska komisije je veoma zabrinuta zbog talasa azilanata sa Zapadnog Balkana i upozorava na posledice ako se problem ne reši, saopšteno je danas u sedištu Evropske unije.

"Mehanizam za uvođenje viza još nije uspostavljen, ali će o tome biti reči na ministarskom savetu 25. oktobra", rekao je na konferenciji za novinare portparol komesarke EU za unutrašnje poslove Mikele Ćirkone.

On je >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << rekao da je Komisija primila pismo šetorice ministara unutrašnjih poslova članica EU koji traže pokretanje mehanizma za uvođenje viza za pojedine zemlje Zapadnog Balkana. Portparol komesarke Sesilije Malstrom je odbio da navede o kojim balkanskim zemljama se radi, ali je iz novinskih izveštaja poznato da se pismo odnosi na Srbiju i Makedoniju. Zemlje koje zahtevaju uvođenje viza su Nemačka, Francuska, Austrija, Luksemburg, Belgija i Holandija, precizirao je on.

Ćirkone je objasnio da Komisija može, ukoliko oceni da je zahtev za šetorice opravdan, da predloži Evropskom savetu da po hitnom postupku suspenduje "beli šengen" za pojedine zemlje, koji onda to može da usvoji prostom većinom.

U izjavi Tanjugu Ćirkone je još dodao da o toj eventulanoj odluci mora da se saglasi i Evropski parlament.

"Sada je na zemljama Zapadnog Balkana da preduzmu mere kako se ovo ne bi dogodilo", rekao je Ćirkone.

On je precizirao da te mere uključuju koordinaciju sa zemljama pogođenim prilivom azilanata, informisanje građana o posledicama zloupotrebe prava na azil, bolju graničnu kontrolu i rad sa putničkim agencijama koje prevoze azilante.

Kako je dodao u Komisiji su "ekstremno zabinuti" zbog naglog priliva azilanata. On je upozorio da je bezvizni režim privilegija koja podrazumeva veliku odgovornost, a da je na zemljama iz koje azilanti dolaze da preduzmu mere da zaustave zloupotrebe.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

EK upozorava na posledice zbog azilanata

Izvor: Akter, 15.Okt.2012

Evropska komisije je veoma zabrinuta zbog talasa azilanata sa Zapadnog Balkana i upozorava na posledice ako se problem ne reši, saopšteno je danas u sedištu Evropske unije

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.