EK Srbiji: Akcizama prekršen SSP

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 20.Jan.2011, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK Srbiji: Akcizama prekršen SSP

Beograd -- Zvaničan dopis iz Brisela, sa stavom da su dvostruke akcize na naftne derivate kršenje evropskih propisa, mogao bi već u petak da stigne u Beograd, saznaje B92.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović kaže za B92 da očekuje da Vlada predloži promene Zakona o akcizama kako bi bio usklađen sa evropskim standardima.

O stavu Komisije već je neformalno obavešten potpredsednik Vlade Božidar Đelić. On kaže da će Srbija morati da menja zakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da izjednači položaj domaćih i inostranih proizvođača naftnih derivata.

"Neformalna informacija koju sam dobio je da će Evropska komisija zauzeti zvaničan stav da je promenom Zakona o akcizama prekršen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Đelić za RTS.

Tokom izmena poreskih zakona, izglasavanjem amandmana koje je predložila Socijalistička partija Srbije akciza na gorivo iz uvoza povećana je više nego na gorivo koje proizvodi Naftna industrija Srbije, a izmene su stupile na snagu 1. januara.

Akciza na litar evropremijum goriva povećana je za 4,8 dinara za litar, na evrodizel za 6,6 dinara, a na bezolovni benzin BMB 95 za 30 para.

Akciza na motorne benzine sada iznosi 45 dinara po litru, dok akciza na evro bezolovne motorne benzine (BMB) 98 i evro premijum BMB 95 iznosi 49,5 dinara po litru. Akciza na dizel goriva je 35 dinara po litru, a na evro dizel 37 dinara po litru.

"EU neće dodatno uslovljavati Srbiju"

Đelić je rekao da EU Srbiju neće dodatno uslovljavati u vezi s Kosovom, kao niti konkretnim rezultatima predstojećeg dijaloga Beograda i Prištine.

"Oko Kosova neće biti dodatnih uslova, a nema uslovljavanja ni oko konkretnih rezultata dijaloga", rekao je Đelić.

Preporuke koje je Evropski parlament dao u Rezoluciji o Srbiji, prema Đelićevim rečima, neće uticati na prestojeći dijalog, budući da parlament ne odlučuje o tome.

"EU nije država i često se desi da Evropski parlament glasa o nečemu za šta nije vlastan. On može da ima mišljenje, ali o predstojećem dijalogu odlučuju zemlje, članice EU, Beograd i Priština", rekao je Đelić.

Usvajanje tesnom većinom "ublaženog" amandmana "zelenih" o tome da se tokom dijaloga ne razgovara o statusu Kosova, kako je istakao Đelić, pokazatelj je da se raspoloženje postepeno menja, jer je "EP po pitanju Kosova i Metohije za nas najnepovoljnija evropska institucija".

On je napomenuo da je ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i usvajanje Rezolucije o Srbiji pokazatelj da postoji konsenzus svih zemalja EU oko evropske budućnosti Srbije.

Najavljujući da će Odboru Skupštine Srbije za evropske integracije sutra predstaviti odgovore Srbije na Upitnik Evropske komisije, Đelić je kazao da je najbitnije rešiti sve probleme na koje je ukazala ta institucija, a pre svega okončati saradnju sa Haškim tribunalom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Padaju dvojne akcize

Izvor: Blic, 21.Jan.2011, 01:20

BEOGRAD - Evropska komisija uputiće danas Ministarstvu finansija svoj stav da akcize na gorivo u Srbiji moraju da se izjednače, saznaje „Blic“ u Vladi Srbije. Ministarka finansija Diana Dragutinović zatražila je pre par dana od Evropske komisije zvaničan stav o odluci srpske vlade da akcize...

Nastavak na Blic...

EK: Akcize prekršile SSP (VIDEO)

Izvor: EMportal, 21.Jan.2011

Stav Evropske komisije je da je dvostrukim akcizama prekršen je Sporazum o stabilizaciji i pridruženju, odnosno evropski propisi, a zvaničan dopis iz Brisela s tim stavom danas bi mogao stići u Beograd. Đelić: EK konstatovala kršenje sporazuma, dopune moraju biti usvojene najkasnije 22. marta.

Nastavak na EMportal...

Padaju dvojne akcize

Izvor: S media, 21.Jan.2011

Evropska komisija uputiće danas Ministarstvu finansija svoj stav da akcize na gorivo u Srbiji moraju da se izjednače, saznaje „Blic“ u Vladi Srbije...Ministarka finansija Diana Dragutinović zatražila je pre par dana od Evropske komisije zvaničan stav o odluci srpske vlade da akcize na gorivo...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.