Izvor: B92, 15.Okt.2009, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK: Skupština aktivnija nego pre

Beograd -- Srbija je ostvarila značajan napredak na putu ka EU, u čemu je uloga parlamenta bila aktivnija u odnosu na prethodni period, kažu u delegaciji EK u Beogradu.

Šef Delegacije Evropske komisije u Beogradu Vensan Dežer, predstavljajući godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije za 2009. članovima skupštinskog Odbora za evropske integracije, ukazao je na neophodnost usvajanja Statuta Vojvodine, jer je to zakonska obaveza sa čijim se ispunjenjem kasni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godinu dana.

On je naveo da je u izveštaju konstatovano da parlament mora imati intenzivniju ulogu u pogledu kvaliteta zakona koji se donose i da u njihovo pisanje moraju biti uključene sve zaintresovane strane, uz održavanje javnih rasprava.

Usvojeni zakoni moraju biti primenjivani, istakao je Dežer, ukazavši da je potrebno obaviti dalje usklađivanje srpskog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU.

Evropska komisija je u izveštaju kritikovala rad skupštinskih odbora koji, kako je naveo Dežer, treba da imaju aktivniju ulogu u pripremi zakona.

Šef delegacije Evropske komisije u Beogradu ukazao je da parlament, kao najviše zakonodavno telo i institucija od autoriteta, mora pružiti podršku aktivnostima nezavisnih regulatornih tela, koja bi izveštaje redovno trebalo da podnose parlamentu.

On je pohvalio izmene Poslovnika o radu Narodne skupštine, donete u februaru prošle godine, ocenivši da je njima omogućen efikasniji rad Skupštine.

Prema njegovim rečima, u izveštaju Evropske komisije kao sporna konstatovana je uloga Skupštine u imenovanju nosilaca pravosudne funkcije, jer izbor sudija i tužilaca mora biti u takvoj procedure koja će garantovati njihovu nezavisnost.

On je ukazao da je u izveštaju kao sporno konstatovano i pitanje političke kontrole mandata poslanika, istakavši da blanko ostavke nisu u skladu sa evropskim standardima.

Članovi Odbora iz vladajuće koalicije i poslanik opozicione Liberalnodemokratske partije Ivan Andrić zahvalili su šefu delegacije Evropske komisije na predstavljanju izveštaja, za koji su rekli da je do sada najpovoljniji za Srbiju.

Poslanica Demokratske stranke Jelena Trivan ocenila je da je veliko ohrabrenje to što je Evropska komisija u poslednja dva izveštaja pozitivno ocenila rad Skupštine Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.