Izvor: B92, 02.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dzouns: Hag ce biti uslov za pomoc svake godine

Beograd -- Pomocnica americkog drzavnog sekretara za Evropu i Evroaziju Elizabet Dzouns izjavila je za "Glas Amerike" da ce finansijska pomoc SAD Srbiji svake godine biti uslovljena punom saradnjom sa Haskim tribunalom za ratne zlocine. "Tesko je opisati svaki detalj te saradnje, medjutim postoje oblasti za koje je hasko tuzilastvo posebno zainteresovano, kao sto su slobodan pristup dokumentaciji i svedocima i hvatanje optuzenih za ratne zlocine koje treba predati Hagu radi sudjenja", kazala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Dzounsova.

Na pitanje novinara "Glasa Amerike" kakve su sanse da budu predati bivsi lideri bosanskih Srba general Ratko Mladic i Radovan Karadzic, ona je odgovorila da "nije obavestena o najnovijim nastojanjima u tom pravcu, niti zna gde se oni nalaze". "Po mom misljenju, najvaznije je to sto je vlastima u Beogradu jasno predoceno da puna saradnja ukljucuje nalazenje i predaju Karadzica i Mladica Hagu", rekla je Elizabet Dzouns. Upitana kako vidi dalji razavoj situacije na Kosovu i kako ce SAD odlucivati u pogledu konacnog statusa Kosova Dzouns ona je rekla da ce "gradjani Kosova moci da resavaju pitanje konacnog statusa kada budu izgradjene demokratske institucije vlasti i kada budu ostvarene privredne reforme".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.