Izvor: Blic, 04.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džim Džatras: Srbija mora da bude agresivnija

Direktor Američkog saveta za Kosovo, koji zastupa srpske interese u SAD, Džim Džatras, smatra da Srbija mora da bude agresivnija, pitajući "šta još može da dođe iz Vašingtona, šta je gore od traženja načina da se otcepi 15 odsto srpske teritorije?".



"Srbija mora da prestane da se odnosi prema američkim vlastima kao da su oni gospodari sveta, za šta se izdaju. Oni su tigar od papira. Prestanite da ih tretirate s respektom koji ne zaslužuju", izjavio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Džatras današnjim "Večernjim novostima" u odgovoru na pitanje kako Srbija može da bude "agresivnija", a da ne prođe još gore.

"Vašington se ovako ponaša zato što misli da će Srbija s otimanjem teritorije morati da se pomiri. Beograd, međutim, mora jasno da im stavi do znanja da nije tako", rekao je Džatras.

On misli da "Srbija ne treba da uđe u NATO ni u kom slučaju, a Evropskoj uniji treba jasno poručiti da će Beograd prekinuti proces pridruživanja, ako Brisel odluči da prizna Kosovo".

Džatras kaže da obema ovim organizacijama mora da bude jasno koliku cenu treba da plate u njihovim odnosima sa jedinom ključnom zemljom na zapadnom Balkanu i u Podunavlju.

"Srbija treba da im pruži argumente da prestanu da budu uplašeniji od nekoliko stotina hiljada Albanaca, nego od devet miliona Srba", ističe on.

"Predlažem da u novembru pola miliona ljudi izađe na ulice Beograda, protestujući zbog američke politike. Kao demonstraciju ozbiljnosti, Srbija treba da razmotri održavanje vojnih manevara na jugu zemlje", zaključio je Džatras.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.