Duterte: Rusija bi mogla da bude veoma važan saveznik

Izvor: Vostok.rs, 18.Dec.2016, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duterte: Rusija bi mogla da bude veoma važan saveznik

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte oštro je kritikovao planove SAD da se obustavi pomoć zemlji, prenosi „Asošijeted pres“.

Ranije je američka Agencija za pomoć drugim zemljama „Milenijum čelendž korporejšen“ odložila glasanje o izdvajanju finansijske pomoći Filipinima.

Organizacija je saopštila da će obnavljanje podrške zavisiti od situacije u vezi sa „vladavinom prava i građanskim pravima“ u zemlji.  Rodrigo Duterte je odgovorio da „zemlja može da preživi i bez američkog novca“ i zapretio da će poništiti sporazum o razmeštanju američke vojske na Filipinima.

„Oko za oko. Ako vi možete ovo da učinite, možemo i mi. To nije igra pred jednim golom“, rekao je Duterte.

Kako prenosi Si-En-En, Duterte je, takođe, postavio pitanje o ulozi američke vojske na Filipinima.

„Mi nikada nećemo biti spremni da ratujemo sa Kinom. To vi (SAD) tamo provocirate borbena dejstva. Mi nikada nećemo ratovati sa Rusijom — ona je suviše daleko. Uostalom, sa njom smo u prijateljskim odnosima“, dodao je on.

„Rusija bi mogla da bude veoma važan saveznik. Oni ne vređaju i ne mešaju se“, dodao je predsednik Filipina.

Poslednjih meseci odnosi SAD i Filipina naglo su se pogoršali. Rodrigo Duterte je više puta istupio sa oštrim izjavama na račun Vašingtona. SAD kritikuju Dutertea zbog metoda u borbi protiv trgovine narkoticima, pre svega zbog ubistava narko-dilera bez suđenja.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.