Dušan Petrović, kao novo lice DS?

Izvor: B92, 07.Mar.2011, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dušan Petrović, kao novo lice DS?

Beograd -- Jedino novo lice u novoj, rekonstruisanoj Vladi, iz Demokratske stranke će verovatno biti Dušan Petrović, koji će preuzeti resor poljoprivrede i trgovine.

Ovaj nekadašnji ministar pravde, pravnik po struci, biće zadužen za objedinjena ministarstva poljoprivrede i trgovine.

On će, kako saznaje B92, večeras na sednici Predsedništva saopštiti odluku da li prihvata ovo mesto.

Zanimljivo je da od dosadašnjih ministara Božidar Đelić neće imati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svoj resor, već se zadržati samo funkciju potpredsednika.

O izmenama zakona o ministarstvima i Vlade poslanici bi mogli da raspravljaju već sutra.

Potpredsednik demokrata, koji je bio ministar pravde u Koštuničinoj Vladi 2007. i 2008. godine, zameniće stranačke kolege Sašu Dragina i Slobodana Milosavljevića. Kako saznaje B92, Boris Tadić je lično tražio da u predizbornoj godini svi potpredsednici stranke ponesu deo tereta za funkcionisanje vlasti, jer je Petrović, podsetimo, ranije odbio ministarsku funkciju.

U novom, izmenjenom kabinetu Mirka Cvetkovića, demokrate će imati devet od ukupno 21 člana Vlade.

Kako B92 saznaje, prema novom zakonu o Vladi, moć da smenjuje ministre imaće premijer umesto dosadasnje prakse po kojoj je o tome odlučivala Skupština, a premijer će moći i da bude ministrar.

Na spisku Mirka Cvetkovića je manje imena, ali su uštede zbog rekonstrukcije simbolične. U Vladi Srbije za B92 kažu da će preciznije informacije o štednji u Nemanjinoj imati tek kada se formiraju nova ministarstva.

Najjasniju sliku ministara koji ostaju u Vladi imaju socijalisti, G17 plus ne odustaje od Zorana Stankovića na mestu ministra zdravlja, a Mlađan Dinkić će sutra da objavi ime potpredsednika iz vrha te stranke.

Dok se vlast rekonstruiše, opozicija kritikuje. DSS poručuje da će nov kabinet biti gori od starog jer će, kako objašnjavaju, nastaviti da vodi podjednako lošu politiku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.