Izvor: Blic, 31.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić: Sednica nakon konsultacija s Vladom

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić rekao je da će odluku o nastavku sednice parlamenta doneti nakon konsultacija s Vladom i stručnjacima.

Dulić se nada da će iduće nedelje, posle konsultacija, biti poznato da li će sednica parlamenta biti nastavljena ili će njen dnevni red biti dopunjen zakonima čije usvajanje nalaže Ustavni zakon, kao što traže opozicione stranke.

"Neprihvatljivo je da Skupština radi i da se ponaša kao da se ništa ne dešava, ako postoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ozbiljne primedbe da smo u neustavnom i nepravnom stanju. Zbog svega što je opozicija juče izrekla, smatram da je potrebno da se konsultujem s Vladom i sa stručnom javnošću", izjavio je Dulić posle konsultacija s predstavncima poslaničkih grupa.

O izvestiocu Vladinih zakonskih predloga Zorana Balinovca, zbog čijeg prisustva su juče poslanici LDP-a i drugi protestovali i blokirali raspravu, Dulić je rekao da parlament ne može da ulazi u kadrovska rešenja Vlade.

"Kada bude nastavak sednice, Vlada će odlučiti da li će poslati drugog predstavnika ili ne. Očigledno je da Balinovac, i prema percepciji javnosti i velikog broja poslanika, predstavlja problem", objasnio je Dulić.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović uslovio je odustajanje LDP-a od opstrukcije parlamenta povlačenjem Zorana Balinovca kao ovlašćenog predlagača Vladinih zakona.

Dogovorom do izbora delegacija za međunarodne institucije

Predsednik parlamenta Oliver Dulić rekao je da na dnevni red sednice parlamenta neće stavljati Predlog delegacija za međunarodne parlamentarne institucije dok se ne postigne dogovor o adekvatnoj zastupljenosti svih stranaka.

Dulić je, novinarima posle konsultacija sa predstavnicima poslaničkih grupa, preneo da još nije postignut konačni dogovor o sastavu delegacije za Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope (SE).

"Juče sam imao sastanak sa predstavnicima SE. Ne želimo da se imidž naše zemlje kvari u trenutku kada predsedavamo Savetom ministara, a pravila te institucije se moraju poštovati", rekao je Dulić, precizirajući da je jedno od tih pravila adekvana zastupljenost svih političkih stranaka.

On je dodao da želi da učini sve kako bi u toj delegaciji bili zastupljeni svi za koje su građani glasali, što podrazumeva obavezno učešće stranaka manjina i LDP-a, jer se, ocenio je, mora prihvatiti da Srbiju zastupaju različite političke opcije.

"Veliki je problem da se obezbedi reprezentativnost delegcija kada imate sedam članova i sedam zamenika, a da svi budu adekvatno zastupljeni", rekao je Dulić i dodao da se nada da će i druge stranke biti dovoljno fleksibilne kao DS koja je jedno svoje mesto ponudila jednoj od partija, koja do sada nije bila zastupljena u toj delegaciji.

Predsednik parlamenta je objasnio da su u predlogu, koji je ranije povukao sa dnevnog reda, svi bili zastupljeni sem predstavnika manjina i LDP, što je, rekao je on, neprihvatljivo.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović rekao je posle sastanka, da je toj stranci ponuđeno mesto zamenika u delegciji za SE, ali da to neće prihvatiti.

"Parlamentarna većina pokušala je da marginalizuje LDP i učini monolitnom državnu politiku oko nekih pitanja naročito u vezi saradnje sa Haškim Tribunalom i Kosova i Metohije", naveo je lider LDP-a.

Skupština Srbije treba da utvrdi sastav devet stalnih delegacija u međunarodnim institucijama, među kojima su, pored Parlamentarne skupštine SE i dekegacije u Parlamentrnim skupštinama OESB-a i NATO-a.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.