Izvor: B92, 13.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država odgovorna za hapšenje Otpora

Beograd -- Okružni sud u Beogradu utvrdio je da je država odgovorna za nezakonito hapšenje članice Otpora Irine Ljubić.

Ona je uhapšena u septembru 2000. godine, a sud je presudio da se Ljubićevoj na ime odštete isplati 60.000 dinara, saopštio je Fond za humanitarno pravo. Irina Ljubić bila je aktivistkinja Narodnog pokreta Otpor i učestvovala je u akcijama protiv režima Slobodana Miloševića.

FHP je naveo da su pripadnici MUP-a tokom 2000. godine neosnovano >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uhapsili oko 2.000 aktivista Otpora.

"Nakon hapšenja, policija je zadržavala aktiviste na informativnim razgovorima koji su trajali do jutra, ophodeći se prema njima sa omalovažavanjem, vređanjem, a neretko su ih i fizički zlostavljali".

Dodaje se da protiv privedenih članova Otpora nikada nisu pokretani nikakvi postupci, prekršajni niti krivični i da je očigledno da su pripadnici MUP-a Srbije ovakvim proizvoljnim hapšenjima prekršili zakonska ovlašćenja.

FHP podseća da su u Srbiji žrtve masovnih kršenja ljudskih prava u prošlosti prinuđene da kroz pojedinačne sudske postupke dolaze do pravde, zbog odsustva državnih programa odštete.

Pred sudovima u Srbiji FHP je zastupao i još zastupa više od 80 pripadnika Otpora u postupcima za naknadu štete protiv Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.