Drugi krug zbog male izlaznosti

Izvor: B92, 17.Feb.2013, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drugi krug zbog male izlaznosti

Novi Sad -- Pokrajinska izborna komisija sutra saopštava rezultate dopunskih izbora u Apatinu, Srbobranu i Zrenjaninu. Zbog male izlaznosti biće održan i drugi krug izbora.

RTV javlja da je u Srbobranu policija morala da interveniše zbog dojave da se građanima navodno nudi po 1.500 dinara za glas. Ova televizija je objavila i svedočenje jednog građanina Srbobrana, koji je rekao da su stranački aktivisti nudili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čokolade, šećer i slične stvari samo da bi glasali za određenu partiju.

Članica PIK Jelena Zlojutro je kazala da se na osnovu rezultata izlaznosti sa sigurnošću može tvrditi da će, obzirom na nisku izlaznost, u sva tri grada biti i drugi krug izbora, u koji idu po dvoje prvoplasiranih, što potvrđuju i preliminarni nezvanični rezultati kojima raspolažu izborni štabovi političkih stranaka.

U Izbornom štabu Demokratske stranke Tanjugu je rečeno da u sva tri grada u drugi krug idu kandidati DS-a, koji su i u Apatinu i u Zrenjaninu i u Srbobranu zauzeli drugo mesto.

"U Apatinu će kandidat DS-a Bruno Urbanovski, koji je osvojio 23,85 odsto glasova u drugi krug ići sa kandidatom SPS-a Draganom Rastovićem, koji je osvojio 30,75 odsto glasova", rekao je Tanjugu predsednik Izvršnog odbora Pokrajinskog odbora DS Strahinja Simović.

Po Simovićevim rečima, u Srbobranu su se u drugi krug plasirali kandidat Srpske napredne stranke Živko Nastić, koji je u današnjem prvom krugu osvojio 35,72 odsto glasova i kandidatkinja DS-a Valerija Tanasijin, koja je osvojila 27,55 odsto glasova.

U Zrenjaninu, naveo je on, najviše glasova, po podacima iz Izbornog štaba Demokratske stranke, pripalo je kandidatu SNS-a Darku Baćoku, 36,67 odsto, i kandidatu DS-a Miodragu Damjanovu koji je osvojio 21,14 odsto glasova.

Simović je naglasio da se navedeni rezultati odnose na 91,7 obrađenih biračkih mesta u sva tri grada.

U izbornom štabu SPS-a raspolažu sa sličnim podacima kada je reč o izborima u Apatinu i Srbobranu, ali se njihovi preliminarni rezultati u Zrenjanu umnogome razlikuju od rezultata DS-a.

Potpredsednik pokrajinskog odbora SPS Radislav Striković rekao je Tanjugu da ta stranka u Zrenjaninu ima podatke sa 50 odsto birališta i da je na osnovu tih podataka za kandidat SNS-a glasalo 1.800 građana, za kandidata SPS-a 820, kandidat DSS-a je dobio 670 glasova, a tek na četvrtom mestu je kandidat DS-a za koga je glasalo 640 birača.

Predsednik Saveta za Vojvodinu Srpske napredne stranke Igor Mirović potvrdio je Tanjugu da su se kandidati te stranke u Srbobranu i Zrenjaninu plasirali u drugi krug izbora tako što su osvojili ubedljivo najviše glasova u prvom krugu, a da u Apatinu, SNS-ov kandidat nije prošao u drugi krug.

Dopunski izbori za po jednog poslanike Skupštine Vojvodine po većinskom izbornom sistemu, održani su u ukupno tri izborne jedinice - Zrenjaninu, Apatinu i Srbobranu.

Pokrajinski poslanici iz navedenih gradova i opština podneli su ostavke zbog sukoba interesa, pošto su istovremeno obavljali i funkcije predsednika opština.

Ukupno 83 biračka mesta, kojima je pravo glasa trebalo da iskaže 78.433 birača, zatvorena su u 20 sati.

Na izborima u Zrenjaninu ima 10 kandidata, među kojima su predstavnici SNS, DS, LDP, SRS, LSV, pokreta Dveri, SPS-PUPS-JS-SDPS, DSSm Narodne seljačke stranke i jedne grupe građana.

Dopunski izbori u Zrenjaninu održavaju se pošto je gradonačelnik Ivan Bošnjak iz SNS-a podneo ostavku na funkciju pokrajinskog poslanika.

Na izborima u Apatinu takmiči se ukupno osam kandidata iz SNS-a, SRS-a, DSS-a, SPS-PUPS-JS-SDPS-a, DS-a, SVM-a i dve grupe građana.

Dopunski izbori u Apatinu održavaju se pošto je predsednik opštine Živorad Smiljanić iz SPS-a podneo ostavku na funkciju pokrajinskog poslanika.

Na izborima u Srbobranu takodje učestvuje osam kandidata - iz SRS-a, SPO-a, SVM-a, LSV-a, SPS-PUPS-JS-SDPS-a, SNS-a, DSS-a i DS-a.

Izbori u Srbobranu održavaju se jer je predsednik opštine Zoran Mladenović iz koalicije SPS-PUPS-JS-SDPS podneo ostavku na funkciju pokrajinskog poslanika.

Skupština Vojvodine ima 120 poslanika, od kojih se 60 bira po proporcionalnom, a 60 po dvokružnom većinskom izbornom sistemu. Većinu u Skupštini Vojvodine ima koalicija DS-LSV-SVM-LDP.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Apatin,   Srpska Napredna Stranka,   Dveri

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dopunski izbori u tri opštine u Vojvodini

Izvor: Akter, 17.Feb.2013

Dopunski izbori za Skupštinu Vojvodine održavaju se danas u opštinama Zrenjanin, Apatin i Srbobran

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.