Izvor: B92, 14.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Drnovšek ponovo naljutio Srbe"

Ljubljana -- Slovenački list Dnevnik ocenjuje da je predsednik Slovenije ponovo naljutio Srbe.

"Janez Drnovšek je izjavama datim na Kosovu minulog vikenda izazvao ogorčenje u Beogradu i ponovo naljutio Srbe", piše list. "Danke, Janez" je naslov komentara u Dnevniku, u kom autor konstatuje da ono što je još pre tri nedelje izgledalo kao soliranje slovenačkog predsednika u traženju rešenja za kosovski Gordijev čvor danas ima drugačiju konotaciju.

"Da Drnovšekov >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predlog o statusu Kosova nije nastao isključivo iz predsedničke dosade, već kao posledica saradnje više glava, govori čijenica da se elementi Drnošekovog rešenja sasvim legitimno 'vrte' u diplomatskim krugovima. O tome govori i činjenica da institucije kojima je predlog bio poslat nisu pale u nesvest i nisu na predlagača istresle kamion drvlja i kamenja. Tako na površinu izbijaju neki oblici koordinirane akcije, koja umešanim stranama pokazuje kuda međunarodni pas pruža šapu, samo što je Drnovšek prvi javno, verovatno ne bez prećutnog pristanka kooautora plana, izrekao konačnu presudu, a to je samostalno Kosovo", piše list.

"Naravno, to je samo jedno od mogućih rešenja, koje će u pregovorima biti ravnopravno s drugim, zbog čega su krici ljutnje o prejudiciranju, mešanju u unutrašnje stvari i potkopavanju uvek čvrstih prijateljskih veza Srbije i Slovenije posledica vlastitih strahova da je Kosovo konačno prokockao Milošević. Drnovšek i ministar inostranih poslova SCG Vuk Drašković, u pogledu statusa Kosova i u stavovima o pojedinim rešenjima, mnogo su bliži nego što srpski politički vrh to želi. Drašković, naime, garantuje da Srbija ne želi ni politički povratak na Kosovo, niti svoje vojnike i policiju u Pokrajini, odriče se svih simbola koji svedoče o državotvronom vladanju na teritoriji a, ono čega se Srbija ne može odreći su sadašnje međunarodno priznate granice", navodi list.

"Racionalniji od srpskog političkog vrha bili su predstavnici srpskih pravoslavnih manastira, koji nisu Drnovšeku zalupili vrata pred nosom. Svesni su da u planu predložena eksteeritorijalnost, pravna i fizička zaštita verskih i kulturnih spomenika, koja bi se mogla proširiti i na tamo živeći srpski živalj, nudi više nego vraćanje staroj slavi", ocenjuje list.

"Dnevnik" zakljičuje da je Drnovšekov izlet najviše zlovolje izazvao u slovenačkoj diplomatiji, bolje rečeno kod ministra inostranih poslova Dimitrija Rupela, koji predsedniku države nije preporučio subotnji put na Kosovo. "Rupelova zlovolja je razumljiva, pre svega zbog od njegove uloge predsedavajućeg Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, koja ističe. Organizaciji ove godine nije uspeo veliki dobačaj na Kosovu i Rupel je ostao u senci Drnovšekovog plana, zbog čega je veoma moguće da će u Prištini pre stajati grafit 'Danke, Janez', nego 'Danke, Dimitrij'", zaključuje list.

"Unutarslovenački sukobi"

Slovenački mediji javljaju i da se Drnošekov savetnik Ivo Vajgl sukobio se s Ministarstvom spoljnih poslova Slovenije, koje je predsedniku savetovalo da ne ide u posetu Kosovu. Iako je Ministarstvo navelo protokolaran razlog, to jest da na Kosovu neće biti nijednog dovoljno predstavnika UN na dovoljno visokom položaju da primi Drnovšeka, jasno je da je pravi razlog za taj savet zapravo u nedavnoj izjavi ministra spoljnih poslova Sloveije Dimitrija Rupela da Kosovo nije šala, da po pitanju Kosova ne dolaze obzir nikakva soliranja i da je Slovenija u okviru EU obavezna da se drži zajedničke akcije i da ne može da rizikuje izlete u jednom ili drugom pravcu.

Ivo Vajgl je posle Drnovšekove posete Kosovu izjavio da Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije može da ima svoje mišljenje, ali da je neuobičajeno da to ministarstvo daje izjave kojima zapravo hoće da uništi ozbiljne pokušaje predsednika Slovenije da u okviru svojih moći i na svoj način doprinese rešavanju nekog komplikovanog problema. Vajgl je dodao i da je činjenica da međunarodna zajednica od Slovenije očekuje aktivan odnos i konkretne predloge u rešavanju kosovskog problema.

Slovenačka državna TV je objavila i da je Ivo Vajgl demantovao izveštaj Tanjuga da je Drnovšek izjavio da je Kosovo već nezavisna država. Vajgl tvrdi da Drnovšek nije to rekao i da nije prejudicirao status Kosova, za B92 javlja Jelica Greganović.

Ahtisari: Pozdravljam ideje

Predstavnik Ujedinjenih nacija za pregovore o Kosovu Marti Ahtisari izjavio je danas u Briselu da pozdravlja to što je Janez Drnovšek izneo ideje za rešavanje pitanja Kosova i da će ih on njegov tim razmotriti, javlja slovenačka agencija STA. Ahtisari je izjavio i da je već razgovarao s Drnovšekom i da ga je ovaj pozvao da poseti Sloveniju.

Drnovšek ponovo ponovio ponovljenu izjavu

U intervjuu za slovenačku TV POP Drnovšek je rekao da se za predstavljanje predloga za Kosovo odlučio jer dobro poznaje problematiku i oseća odgovornost za rešavanje tog problema. Drnovšek je još jednom ponovio da je realnost na terenu da je Kosovo nezavisno i odbio izjavu Rupela da soliranja nisu dobrodošla. On je Rupelovu izjavu ocenio kao jednoglasnost i uniformisanost koje zvuče nedemokratski i dodao da ne samo predsednik, već i svaki građanin, može da da svoj predlog, a da bi onda diplomate trebalo da se bave sadržinom tih predloga, za B92 javlja Jelica Greganović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.