Drecun: Francusko-nemački plan nije uzmi ili ostavi, već platforma za razgovor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2023, 18:56

Drecun: Francusko-nemački plan nije uzmi ili ostavi, već platforma za razgovor

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun danas je rekao da francusko-nemački predlog za rešavanje kosovskog pitanja nije konačni sporazum, već platforma za dalji razgovor i istakao da Srbija mora da učestvuje u razgovorima o tom planu.

On je u skupštinskoj raspravi o KiM precizirao da taj plan nije sporazum "uzmi ili ostavi", i da govori o tri koraka, tako da kada se postigne osnovni sporazum slede dalji razgovori.

Drecun je ocenio kao zlonamerne tvrdnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pojedinih poslanika da je predsednik Srbije Aleksadar Vučić nešto potpisao i prihvatio i da je u pitanju ultimatum, citirajući međunarodne zvaničnike, kao što su Derek Šole i Miroslav Lajčak koji, kako navodi, govore da plan nije konačan, a pomenuo je da i Aljbin Kurti vidi plan kao platformu za razgovor.

"Prema planu treba da se odnosimo kao o plaformi, treba razgovarati ali kada se formira ZSO u skladu sa Briselskim sporazumom", istakao je Drecun navodeći da je to sadržano i u planu od 10 tačaka koje je izneo predsednik Aleksandar Vučić i da to znači da se od Srbije ne traži da prizna tzv. Kosovo i njegov pristup u UN.

Drecun je objasnio i da je za Srbiju važno da utvrdi svoje mesto u policentričnom svetu koji se stvara, iako su geopolitičke okolnosti nikada teže po našu zemlju.

Smatra i da je za Srbiju od presudne važnosti da svoje mesto u evroatlanskom prostoru definise na održiv nacin, a to je kroz rešavanje kosovskog pitanja.

Sanja Jefić Branković iz SDPS ocenila je da bi Srbija ako prihvati francusko nemacki plan imala bolju evropsku perspektivu, više investicija i više sredstava iz pristupnih fondova.

"Ako odbijemo plan Srbija će se naći u teškoj ekonomskoj i političkoj situaciji, došlo bi do oseke u odnosu sa EU, povlačenja investicija, ukidanja bezvinog režima", rekla je ona i upitala koliko bi to Srbiju odvelo od održivog funkcionisanja.

Pre nego što se donese odluka o planu, kako je rekla, moraju se uzeti u obzir ove činjenice i koje bi posledice.

Jefić je rekla i da treba insistirati na tome da se obezbedi zaštita Srba na KiM, očuva integritet Srbije i kroz traženje kompromisa pokaže da Srbija nije faktor nestabilnosti već stabilnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.