Domaći političari: Između istine i laži

Izvor: BKTV News, 22.Maj.2013, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domaći političari: Između istine i laži

Politika je veština ubeđivanja, ali i varanja. Politika je „magija” novog doba, neka vrsta mešavine  realne i virtuelene stvarnosti. Političari su  hipnotizeri i iluzionisti  koji vlast doživljavaju kao plen. Prošlo je vreme velikih političkih ideja i političara-državnika. Danas političari zavise od moći medija  više nego pre 50 godina. Sondaže javnog mnenja, političko spinovanje  i timovi za PR (public realations) rade za oblikovanje političara injihovu popularnost. Agencije >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << za javno mnenje služe kao sredstvo za ubeđivanja javnosti o uticaju  i popularnosti političara. Poslednje dve cenije najpopularniji političari u Srbiji bili su Slobodan Milošević, dr Vojislav Šešešlj i Vuk Drašković, a od 2000. godine  Boris Tadić i Tomislav Nikolić. Popularnost se pokazala i kao pogubna  u životu političara u Srbiji. Sada su u Srbiji na „ceni” Tomislav Nikolić, Ivica Dačić i Aleksandar  Vučić.
Istraživanje „Ipsos stratedžik marketinga“ je sprovedeno od 15. do 25. februara 2013. godine na uzorku od 1060 ispitanika. Svaki četvrti građanin Srbije učestvuje u političkom životu ili bar veruje u efikasnost tog učešća, a čak 62 odsto ne veruje političarima. Istraživanje  koje je sproveo CESID za potrebe jedne renomirane američke istraživačke agencije  govori da  poverenje u Vučića ima 77%, a u Dačića 64%. Interesantno je da u jednoj analizi 62 odsto građana ne veruje u političare u Srbiji, a po drugoj agenciji Vučić i Dačić imaju visoki rejting kod građana. Često političari u Srbiji preuzimaju i „mesijansku” ulogu i imaju  više vlasti nego što poseduju realne sposobnosti i moći. Tako nastaje, ali se i brzo „topi” politička harizma političara koji  posle velike popularnosti i vlasti padaju u zaborav ili osudu javnosti.
Političari su zauzeli stav kao da su „gospodari“ naših života, kao da im je posao da određuju našu sudbinu. Očigledno su zaboravili  da su tu da rade i da su tu zato što smo ih mi birali. Hana Arent je napisala zanimljivu studiju „Istina i laži u politici”, gde analizira laži u politici, ali i nužnosti da istinom političari stiču svoj javni kredibilitet.
Tomislav Kresović
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.