Dogovorena vlada demokrata i socijalista

Izvor: Politika, 23.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovorena vlada demokrata i socijalista

Koalicija oko SPS-a imaće dva vicepremijera i tri ministarstva, kao i mesto predsednika parlamenta. – Premijer iz DS-a

Glavni odbor Socijalističke partije Srbije odlučio je juče ubedljivom većinom glasova (od 258 prisutnih „za” su glasala 245 članova), da se formira vlada sa listom „Za evropsku Srbiju”. Protiv je bilo 11, a uzdržano dva člana GO.

Socijalisti će dati predsednika Skupštine Srbije i gotovo izvesno je da će tu funkciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << obavljati Slavica Đukić-Dejanović, potpredsednica partije.

Naš izvor iz vrha stranke kaže da je na jučerašnjoj sednici Glavnog odbora potvrđeno da njihovoj partiji pripadaju mesto potpredsednika vlade za spoljne poslove i bezbednost, na kome će biti predsednik SPS-a Ivica Dačić, a svoje ljude socijalisti će imati i na čelu ministarstava za prosvetu, infrastrukturu i energetiku.

Na naše pitanje da li se Milutin Mrkonjić definitivno odrekao ministarske fotelje, kao što tvrdi, naš sagovornik kaže da Mrkonjiću ne bi trebalo previše verovati po tom pitanju.

Prethodnih dana, da podsetimo, spekulisalo se da eventualna odluka o savezu sa DS-om neće tako lako proći na Glavnom odboru, a i iz samog SPS-a stizale su nezvanične informacije o podeljenosti u stranci po tom pitanju.

Pojedini funkcioneri stranke govorili su da je za takvu vladu bilo svega polovina članova GO, dok je druga polovina bila sklonija savezu sa narodnjacima i radikalima. Međutim, prema rečima našeg sagovornika iz SPS-a, vrh stranke je već izvesno vreme intenzivno radio na terenu sa funkcionerima opštinskih odbora, kako bi konačna odluka o saradnji s demokratama prošla bez većih trzavica.

Obraćajući se novinarima nakon sednice, Dačić je rekao da je svestan toga da ova odluka može izazvati nerazumevanje dela njihovog biračkog tela, „ali mi ovde ne glasamo za druge, ovo je veliki povratak SPS na političku scenu Srbije i prilika za novi početak”.

Socijalisti u novoj vladi,kako je kazao Dačić, a prenosi Tanjug, neće biti sporedni faktor koji će dozvoliti sprovođenje državne politike suprotne programskim interesima stranke.

„Našom današnjom odlukom će možda biti ispravljena istorijska nepravda prema našoj partiji koja je nepravedno optužena da je devedesetih bila za izolaciju naše zemlje”, rekao je Dačić i dodao da su donete odluke u interesu države i stranke. Ukoliko se, pak, ispostavi da je rukovodstvo stranke donelo pogrešno odluku snosiće odgovornost već na sledećem kongresu partije koji će biti održan za godinu dana.

Prema njegovim rečima, formiranjem vlade sa listom „Za evropsku Srbiju” SPS se nije distancirao od svoje prošlosti, već je načinio iskorak ka pomirenju stranaka koje su godinama bile u sukobu. Dačić je takođe naglasio da njima nije cilj vlast po svaku cenu, te da će biti u vlasti samo dotle dok imaju zajedničku politiku sa DS-om, a ona podrazumeva odbranu Srbije i državnih i nacionalnih interesa, evropske integracije, poboljšanje životnog standarda građana, socijalnu pravdu i borbu protiv kriminala i korupcije.

Nakon jučerašnje odluke SPS-a potvrdilo se ono što su demokrate najavljivale svih prethodnih nedelja dok su još trajali zvanični pregovori SPS-a sa „narodnjacima” i radikalima – vlada ZES-a i socijalista je dogovorena za svega nekoliko dana. U subotu su, da podsetimo, počeli zvanični razgovori (oni paralelni, neformalni, vode se već nekoliko nedelja), a već danas će skupštinska većina biti i ozvaničena.

Očekuje se da predsednik DS-a Boris Tadić do kraja nedelje saopšti i ime novog premijera. Prema nezvaničnim informacijama, kao favorit za mandatara slovi dosadašnji ministar finansija Mirko Cvetković.

Član Predsedništva DS-a, Nada Kolundžija u izjavi za „Politiku” nije mogla da potvrdi da li će Tadić možda već danas saopštiti ime mandatara, ali će s obzirom na to da se danas bira predsednik parlamenta, kako kaže, to „sasvim izvesno biti vrlo brzo”.

Prema njenim rečima, budući sastav vlade je dogovoren, ali ona nije želela da otkrije detalje sporazuma DS-a i SPS-a. Kolundžija kaže da je i sama iznenađena koliko brzo je postignut dogovor.

A portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović rekao je juče da će ta stranka biti „oštra i principijelna opozicija vladi koja bude formirana”. Mladenović je, kako prenosi Tanjug, takođe najavio prekompoziciju poslaničkog kluba te stranke, u koji bitrebalo da uđu i neki visoki funkcioneri DSS-a. On nije rekao da li će predsednik stranke Vojislav Koštunica biti poslanik u novom parlamentu, ali je naglasio da dosadašnji premijer „neće ići u penziju”.

Kako „Politika” saznaje u vrhu DSS-a, Koštunica se neće naći u poslaničkoj klupi, već se u narednom periodu posvetiti stranačkim aktivnostima.

Mladenović je ponovio rezerve koje je DSS već ispoljio prema vladi DS-a i SPS-a. Prema njegovim rečima, Srbija će dobiti vladu koja će, najblaže rečeno, zanimljivo izgledati. „Za nas je neverovatno koja politika spaja DS i JS, G 17 plus i PUPS ili SPO i LSV”, kazao je portparol DSS-a, uz opasku da je „očigledno najjača veza među tim strankama izraženo zadovoljstvo pojedinih stranih ambasadora za formiranje takve vlade”.

Vlada koju formiraju ZES, koalicija SPS-PUPS-JS i stranke nacionalnih manjina, biće, prema rečima lidera JS-a Dragana Markovića Palme, obrazovana na istim onim principima koji su prvobitno bili dogovoreni i sa DSS-om i SRS-om. A to znači –očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, ekonomski i ravnomerni regionalni razvoj Srbije, socijalna pravda, nastavak evropskih integracija Srbije, borba protiv svih korupcija i kriminala.

Treba podsetiti da su u koaliciji oko SPS-a, a pre svega PUPS-a bili nezadovoljni činjenicom da „narodnjaci” nisu mogli da im obećaju povišicu penzija od deset odsto odmah nakon formiranja vlade. Međutim, ni iz proevrospkog bloka nisu dobili takvo obećanje.

Na naše pitanje da li su od liste Za evropsku Srbiju dobili obećanje da će njihovi zahtevi za većim penzijama biti usvojeni, predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Jovan Krkobabić (koji bi u novoj vladi trebalo da bude jedan od potpredsednika), nije dao konkretan odgovor.

Ipak, lider socijalista juče je posle sednice GO svoje stranke rekao da će, pre formiranja vlade, biti potpisan dokument sa strankama okupljenim oko Demokratske stranke u kojem će biti precizirani svi aspekti saradnje, a, biće reči i o povećanju prosečnih penzija na nivo 70 odsto od prosečne plate u republici.

J. Cerovina

[objavljeno: 24/06/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.