Dogovoren pakt o saradnji Srbije i Italije

Izvor: Blic, Beta, 04.Sep.2009, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovoren pakt o saradnji Srbije i Italije

Prvi samit vlada Italije i Srbije zakazan je za 13. novembar u Rimu, najavili su juče šefovi diplomatija dve zemlje Franko Fratini i Vuk Jeremić. Na tom izuzetno važnom samitu, kako ga je nazvao Fratini, učestvovaće italijanski i srpski premijer, predsednici i svi resorni ministri iz obe zemlje.



Italija je do sada takve vrste sastanaka do sada imala samo sa Francuskom, Nemačkom, Španijom i Rusijom. Na početku sastanka koji će se održati sa zvaničnicima Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kako saznajemo, dogovoreno je da svi ministri sa svojim resornim kolegama razgovaraju o saradnji između dve zemlje u okviru svog resora, da bi potom usledila zajednička sednica, a predviđa se i potpisivanje Pakta o sveobuhvatnoj saradnji između Italije i Srbije.

Srpski ministri su dobili zadatak da pripreme agende o temama za razgovor, jer je to velika prilika za potpisivanje ugovora i sporazuma u gotovo svim oblastima. Dogovoreno je i to da će se takvi sastanci održavati svake godine naizmenično, jednom u Rimu, a drugi put u Beogradu.

Kako saznajemo, Fratini i Jeremić su juče razgovarali i o potrebi organizovanja samita o „Južnom toku”, gde bi učestvovale sve zemlje kroz koje će proći gasovod.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je posle susreta sa Fratinijem u Rimu rekao da će to biti prvi put da Srbija organizuje takav sastanak sa jednom zemljom članicom EU.

Fratini i Jeremić razgovarali su i o ekonomskim temama, posebno o „Fijatu” koji, kako je podvukao šef italijanske diplomatije, „potvrđuje svoje obaveze i planove za ulaganja već dogovorena sa ’Zastavom’”. Jeremić je rekao da je ulaganje „Fijata” u Srbiju „kamen temeljac” za ekonomske odnose dve zemlje.

Dvojica ministara razgovarali su i o stabilnosti u regionu, pre svega o Kosovu i BiH, a Fratini je najavio da bi uskoro mogao posetiti Prištinu i Sarajevo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.