Dogovor o pomoći EU Srbiji

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 19.Jun.2009, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor o pomoći EU Srbiji

Brisel, Beograd -- Božidar Đelić i Oli Ren dogovorili su se u Briselu o uslovima pomoći EU Srbiji od 100 miliona evra za popunu manjka u budžetu Srbije.

Vlada u Beogradu će time biti u stanju da strukturu te pomoći predstavi 3. jula i na zasedanju komiteta IPA, fonda za pretpristupnu pomoć EU kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u Uniji, rekao je novinarima potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić posle susreta s evropskim komesarom Olijem Renom.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />U nedeljama posle toga bi Ren trebalo da poseti Srbiju da bi se potpisao taj finansijski aranžman EU-Srbija, "koji pokazuje da je evropska solidarnost prema Srbiji veoma opipljiva", naveo je Đelić.

Dogovoreno je, po njegovim rečima, da se to uklopi u uslove sprovođenja sporazuma Srbije s Međunarodnim monetarnim fondom, a to je "makroekonomska održivost naše zemlje", kao i u primenu evropskih zakona i sprovođenje evropskog programa Srbije.

Prva tranša ove podrške EU od sto miliona evra će Srbiji biti doznačena u trećem tromesečju ove godine, a druga u prvom kvartalu 2010.

U Briselu je danas inače završeno zasedanje lidera EU, na kome je izostala rasprava o primeni Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom.

Đelić ipak veruje da bi to mogla da bude tema EU krajem jula ili na jesen.

Potpredsednik Vlade Srbije objasnio je da je ključni razlog za izostanak rasprave o Srbiji na samitu u Briselu bilo to što su evropski lideri imali izuzetno težak posao oko usaglašavanja finansijske reforme i pripreme za usvajanje ugovora iz Lisabona.

Đelić je takođe objasnio da je razlog bio i to što je jedina zemlja koja se tome protivi, Holandija, istrajala u stavu da samo delimično može da se prihvati odmrzavanje trgovinskog sporazuma EU-Srbija.

On je rekao da se očekuje da bi krajem jula na sastanku šefova diplomatija EU pod švedskim predsedništvom moglo ponovo biti stavljeno na dnevni red pitanje odnosa sa Srbijom, dodajući da je prilika potom susret vođa EU u oktobru ili u krajnjem slučaju u decembru.

Potpredsednik Vlade Srbije je naveo da će u međuvremenu vlasti u Beogradu učiniti sve da dodatno uvere Holandiju u argumente koje dele svih ostalih 26 članica EU, da treba primeniti trgovinski sporazum sa Srbijom.

Prema izvorima koji su učestvovali na zasedanju, izgleda da je Holandija zatražila od predsedavajuće Češke da zato i ne pokreće raspravu o Srbiji, iako su to najavili ministri i zvaničnici više članica Unije, uz stav da trgovinski sporazum treba staviti na snagu i podržati proevropsku srpsku vladu.

Đelić je poručio i da vlasti Srbije čine sve da u potpunosti sarađuju sa Tribunalom i ulažu najveće napore da pronađu poslednja dva odbegla haška optuženika.

Bilt: Sačekaćemo razvoj situacije

Ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt izjavio je danas Tanjugu da je još rano govoriti o koracima koje bi njegova zemlja, predsedavajuća Evropskom unijom od 1. jula, mogla da preduzme u cilju odmrzavanja Prelaznog trgovinskog sporazuma EU i Srbije.

"Još je rano govoriti o tome. Sačekaćemo dalji razvoj situacije, jer mi još nismo preuzeli predsedavanje Unijom", rekao je Bilt izveštaču Tanjuga u Briselu po okončanju dvodnevnog samita šefova država i vlada zemalja-članica EU.

Bilt se inače danas sastao sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem sa kojim je razgovaroa o viznoj liberalizaciji i daljem napretku radi odmrzavanja Prelaznog trgovinskog sporazuma EU sa Srbijom.

Delevićeva: Bila je to samo prva prilika

Direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević, ocenila je u emisiji "Poligraf" B92 da je ovo bila samo prva prilika da se raspravlja o stupanju na snagu trgovinskog sporazuma Srbije i Unije.

"Moram da kažem da je za mene bilo jedno iznenađenje da se Srbija nađe na dnevnom redu evropskog saveta u trenutku kad se razgovara o izboru novog predsednika Komisije, o koncesijama koje treba dati Irskoj da bi se referendum ponovio", rekla je ona.

"Meni se čini da u uslovima kada imate pozitivne izveštaje glavnog tužioca Haškog tribunala, kada imate sve više zemalja, međunarodnih organizacija, pa i međunarodnih nevladinih organizacija, koje misle da je napredak učinjen, da je taj stav Holandije na dugi rok teže održiv", ocenila je Delevićeva.

"Kada će doći do promene – ja mislim u uslovima kada je jasno da postoji neki napredak, kažem, doći će i do pozitivnog pomaka. Kada će do njega doći? Jul je prva sledeća prilika za razgovor, a prilika za razgovor biće još", navela je direktorka vladine Kancelarije za pridruživanje EU.

Inače, Ministar spoljnih poslova Holandije Maksim Ferhagen izjavio je danas da je ta zemlja spremna da podrži viznu liberalizaciju i određene trgovinske olakšice za Srbiju, ali da primena Prelaznog trgovinskog sporazuma još nije moguća.

"Primena Prelaznog sporazuma i ratifikacija se ne mogu razdvajati i počeće kada bude konstatovana puna saradnja sa Hagom", rekao je ministar Ferhagen za RTS.

Đelić: U julu predlog za bezvizni režim

Kada je reč o viznoj liberalizaciji, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, koji boravi u Briselu, izjavio je da će Evropska komisija u julu podneti predlog za ukidanje viza za one zemlje zapadnog Balkana koje ispunjavaju uslove.

Božidar Đelić (Tanjug, arhiv)

Đeliću je to preneo evropski komesar za pravosuđe i unutrašnje poslove Žak Baro, koji je naveo i da će na jesen odluku o tome doneti Savet ministara EU, kao i da će mere stupiti na snagu od Nove godine.

"Mi smo razmotrili sve reforme koje sprovodi Srbija. Nema nikakvog mesta za opuštanje u našoj zemlji. Dogovorili smo se da po dobijanju konačnog izveštaja i sugestija koje ćemo dobiti sa strane Evropske komisije, na Vladi Republike Srbije usvojimo dodatni nacionalni plan koji će pokriti sve mere koja će Vlada Republike Srbije preduzeti u domenu vizne liberalizacije do kraja ove godine", najavio je Đelić.

"Na taj način uradićemo sve da Srbija dobije 'beli šengen' do kraja ove godine", poručio je potpredsednik Vlade Srbije.

Na pitanje da li je Evropska komisija zadovoljna načinom na koji vlasti u Beogradu nameravaju da izdaju pasoše srpskim državljanima sa Kosova, Đelić je uzvratio da je to veoma osetljivo pitanje jer je Kosovo pod privremenom upravom UN i MUP Srbije nema pristupa toj pokrajini, ali je naveo da će zato krajnje strog i pažljiv biti postupak izdavanja biometrijskih pasoša srpskim građanima sa Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.