Dobitnik pesničke nagrade Vasko Popa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2016, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobitnik pesničke nagrade "Vasko Popa"

Ovogodišnji dobitnik prestižne pesničke nagrade "Vasko Popa" je Radomir Andrić za knjigu pesama "Osim jedne stvari", a nagrada će mu biti dodeljena 29. juna u Vršcu na rođendan poznatog pesnika.

Žiri u sastavu Milovan Vitezović, Duško Novaković i Dragan Jovanović Danilov imali su težak zadatak da od 70 pesničkih zbirki, koje su pristigle na konkursu, odabere najbolju.

"Suočili smo se sa bogatom pesničkom produkcijom, pesnika različitih generacija od najstarijih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << do najmlađih", rekao je Milovan Vitezović i dodao da su na konkurs pristizale zbirke ne samo pesnika iz Srbije, već iz okruženja.

Dobitnik nagrade kaže da je do sada dobio dosta nagrada, ali da je ovo kruna na njegov pedesetogodišnji pesnički rad.

"Najiskrenije, kada objavim zbirku pesama nikada nisam računao da ću dobiti neku nagradu, tako ni sada. Vasko Popa je svojim radom nagradio srpsku poeziju i njegova poezija je na mene ostavila jak uticaj", naglasio je Andrić.

On kaže da je u nagrađenom delu pokušao da pokaže svoju samosvojnost koja je na liniji, bar u onoj metaforici, sa poezijom Vaska Pope.

Direktorka Hemofarm fondacije Suzana Đorđević kaže da sa agencijom Đorđević i gradom Vršcem Hemofarm već 22 godine podržava dodeljivanje te prestižne pesničke nagrade.

"Na taj način čuvamo uspomenu na Vaska Popu. Cilj nam je da promovišemo kulturu koja bi trebala da bude osnovni stub jednog zdravog društva i verujem da u vremenu globalizacije i uniformnosti to mora da bude jedan od primarnih ciljeva", naglasila je Đorđević.

Nagrada Vasko Popa biće dodeljena Andriću u Vršcu 29. juna na rođendan Vaska Pope.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.