Do petka dogovor DS i SPS o Beogradu

Izvor: Blic, 14.Jul.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do petka dogovor DS i SPS o Beogradu

Koalicija okupljena oko Demokratske stranke i koalicija SPS-PUPS-JS do petka, 18. jula, postići će definitivan dogovor o formiranju vlasti u Beogradu, saznaje „Blic". Ove dve stranke u tome će podržati Liberalno demokratska partija. Iako se spekulisalo da bi jedno od rešenja za Beograd mogli da budu i novi izbori, to se najverovatnije neće dogoditi.



Prema saznanjima „Blica", neformalni razgovori sa koalicijom oko socijalista već postoje i već danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oni bi mogli da budu i ozvaničeni.

- Plan je da se do petka svi razgovori privedu kraju, tako da ćemo tada moći sa sigurnošću da kažemo da imamo većinu. Nisu detaljno razmatrana kadrovska rešenja, ali se neka okvirna podela otprilike zna. Ovo je scenario sličan onome za republičku vladu - kaže izvor „Blica" iz koalicije „Za evropski Beograd".

To znači da će većinu napraviti demokrate i socijalisti, koji zajedno imaju 51 čoveka u klupama Skupštine grada, ali će ih manjinski podržavati LDP sa čijih će sedam mandata većina u gradskom parlamentu imati ukupno 58 odbornika.

Da je realnija vlast demokrata sa LDP potvrdio je i Dragan Đilas, kandidat liste „Za evropski Beograd" za gradonačelnika.

- Realnije je da koalicija oko DS i SPS formira gradsku vlast, uz podršku LDP, nego da budu raspisani novi izbori. Daćemo našu ponudu SPS-u, imamo podršku LDP-a i ako socijalisti žele da gradimo Beograd zajedno, gradićemo ga. Ako ne žele, ići ćemo na nove izbore, pobediti i graditi Beograd sami - rekao je Đilas naglasivši da, ukoliko u roku od osam dana ne bude dogovorena većina sa koalicijom okupljenom oko SPS, Beograd će imati nove izbore.

On je rekao da se nada da će vlast u Beogradu biti formirana na istom principu kao i na nivou republike, kao i da bi razgovori sa socijalistima mogli da počnu već danas. Ukoliko do izbora ipak dođe, Đilas kaže da je uveren da će lista „Za evropski Beograd" pobediti.

- Ja sam protiv toga jer novi izbori odnose dosta vremena i novca. Ukoliko izbori ipak budu raspisani, voleo bih da se gradonačelnik bira neposredno - kazao je Đilas.

On je odbacio spekulacije i tvrdnje radikala i narodnjaka da je odbornicima SPS-a nuđen novac da uđu u koaliciju sa DS-om u Beogradu i prihvate podršku LDP-a.

Funkcioner SPS Aleksandar Antić, koji je bio zadužen i za razgovore sa narodnjacima i radikalima oko vlasti u Beogradu, rekao je da će u narednih desetak dana stranke u Skupštini grada pokušati da „stvore neku većinu za konstituisanje Skupštine, a ako ne uspeju u tome, najrealnija opcija je vraćanje mandata građanima".

- SPS se ponaša u skladu sa svojom politikom i nije mogao da bude u većini sa LDP-om. Glavni odbor će dati konačnu odluku po pitanju bilo kakvih koalicija - rekao je Antić.

I u LDP-u smatraju da je bolje da Beograd dobije novu vlast nego da budu raspisani novi izbori.

- U ovom slučaju većinu bi činila manjinska vlada DS i SPS, koju bi podržao LDP. Mi imamo razumevanja za to što demokrate moraju ući u vlast sa SPS-om, ali to ne znači da će LDP postati partner socijalistima - rekao je Dejan Ranđić, šef gradskog odbora LDP-a, dodavši da se ova partija ne protivi ideji ponovnih izbora.

S druge strane, da su novi izbori jedino rešenje smatraju u koaliciji DSS-NS, kao i u SRS, čiji je generalni sekretar i kandidat za gradonačelnika Aleksandar Vučić rekao da je, „posle rušenja koalicionog sporazuma radikala, narodnjaka i socijalista, najpoštenije da se u glavnom gradu ide na nove izbore na kojima će građani iskazati volju".

U Skupštini grada Beograda juče je održan prvi deo konstitutivne sednice na kojoj su samo verifikovani odbornički mandati. Prvobitno predloženi dnevni red, koji je predviđao verifikaciju, izbor predsednika i sekretara Skupštine grada, gradonačelnika i Gradskog veća nije dobio podršku potrebne većine, jer je za njega glasalo 54 odbornika i to DS, LDP i dva odbornika PUPS-a, ali bez socijalista. Protiv su bili radikali i narodnjaci koji su prigovarali da je dnevni red dopunjavan 7. jula, da bi zatim napustili sednicu.

Rešenje ove situacije predložili su socijalisti koji su tražili da se na ovoj sednici verifikuju odbornički mandati, što je usvojeno sa 58 glasova, posle čega je sednica prekinuta jer nije bilo većine koja bi mogla da formira vlast i izabere predsednika i sekretara Skupštine, kao i gradonačelnika i Gradsko veće.

Prinudna uprava najduže šest meseci

Ukoliko se do 22. jula ne konstituiše Skupština grada, odnosno ne izaberu predsednik i sekretar Skupštine, a do 22. avgusta ne izaberu gradonačelnik i Gradsko veće, grad bi mogao da se suoči sa prinudnom upravom, a potom i sa novim izborima. Ukoliko ne bude formirana Skupština, Vlada Srbije uvodi privremeno veće koje bi činili predstavnici vladajuće koalicije i na nivou republike, odnosno ZES i SPS. Ovakva situacija mogla bi da potraje najviše šest meseci, posle čega Vlada raspisuje izbore.

DS, SPS i LDP zajedno u četiri opštine

Aleksandar Antić (SPS) juče je rekao da je stav njegove stranke da u vlasti ne učestvuje sa LDP-om. Na pitanje novinara kako je takva saradnja moguća u opštini Novi Beograd, on je rekao da „ne zna za takvu situaciju u toj opštini". Demokrate, socijalisti i LDP su, osim u Novom Beogradu, zajedno u vlasti i u opštini Rakovica. Ovakva koalicija, po svemu sudeći, biće napravljena i u beogradskim opštinama Palilula i Voždovac.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Do petka dogovor o Beogradu

Izvor: B92, 15.Jul.2008, 02:37

Beograd -- Koalicije Za evropski Beograd i SPS-PUPS-JS do petka će postići definitivan dogovor o formiranju vlasti u Beogradu, saznaje Blic... Ove dve liste u tome će podržati Liberalno-demokratska partija. Iako se spekulisalo da bi jedno od rešenja za Beograd mogli da budu i novi izbori, to se...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.