Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2012, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukić Dejanović: Odgovornost koja se događa retkima

BEOGRAD -

Slavica Đukić Dejanović, v.d. predsednika Srbije izjavila je da je dužnost predsednika Republike, koju će obavljati do izbora novog, velika odgovornost koja se događa retkima i da o tome nije ni sanjala.

"Imala sam privatne i profesionalne snove u vezi s lekarskom profesijom, ali ovu vrstu snova, da ću obavljati dužnost predsednika Republike dok ne bude izabran novi, nisam imala. To je još jedna stepenica u mojoj biografiji, bitna i rekla bih najodgovornija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pozicija", kazala je predsednica Narodne skupštine u intervjuu listu "Danas", koja od pre neki dan zamenjuje predsednika Srbije.

Ona je rekla da se iskreno nada da neće doći do okolnosti u kojima bi morala da, kao predsednik Republike, primenjuje neke radikalne mere u bilo kojim situacijama, istakavši da je "sazrelo shvatanje da se svi konflikti moraju rešavati dijalogom i mirnim sredstvima".

"Način na koji već reagujemo primeren je situaciji. Ne želim da bude okolnosti zbog kojih bismo bili drastičniji i ja i država", rekla je ona i naglasila da će u vođenju zemlje sve institucije funkcionisati - i vlada i vojska i parlament, do konstituisanja novih organa.

Na pitanje koliko je raspisivanje predsedničkih izbora dobro po stabilnost zemlje, ona je kazala da ta odluka ima nekoliko aspekata i da onaj ko je u vlasti uvek procenjuje ono što je za njega najbolje.

"Tadić je smatrao i da nije dobro da cele godine imamo izbore. To je tačno, ali s druge strane, kada u isto vreme ima više vrsta izbora, volja građana je malo uzurpirana, jer ljudi onda sinergički glasaju. U tom smislu, mislim da su najbolji odvojeni izbori, ali zbog ekonomske situacije, svi smo se složili", reka je predsednica parlamenta.

Što se tiče predsedničkih izbora, ona je izrazila uverenje da će kandidat koalicije okupljene oko SPS-a Ivica Dačić ući u drugi izborni krug, istakavši da to temelji na osnovu onoga što je uradio, naročito u borbi protiv kriminala.

Đukić Dejanović je najavila da će SPS 7. aprila u Prokuplju i formalno početi izbornu aktivnost, navodeći da je kampanja nešto kraća pre svega iz finansijskih razloga.

Na pitanje o mogućnosti kandidovanja za premijersku fotelju, ona je rekla da, bez obzira što će socijalisti participirati i u narednoj vlasti, "malo je verovatno da bi mogli imati i predsednika države i premijera" i da o personalnim rešenjima u partiji "nismo još razgovarali".

Komentarišući "rat saopštenjima između DS i SNS", ona je ocenila da oni se "trude da prave referendumsku atmosferu i mi socijalisti smo veliki kritičari toga, jer Srbiju nema niko prava da deli. To referendumsko prejudiciranje može biti i kontraproduktivno".

"Ne verujem da oni jedni druge žele za partnere, jer teško da mogu da se slože. Ali, ako izborni rezultat bude takav da vladu jedino oni mogu da formiraju, u šta ja ne verujem, moguće je da će se i to desiti. Ja čak mislim da oni imaju i komunikaciju i da analiziraju i takav scenario", rekla je potpredsednica SPS-a.

Na pitanje o mogućem povratku Mire Marković i Marka Miloševića, ona je rekla da su oni "građani Srbije i svi zakoni koji se odnose na vas i mene treba da se odnose i na njih. Ne treba da bude razlika u demokratski organizovanoj državi".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.