Izvor: B92, 26.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović: "Većina između 25 i 40%"

Podgorica -- Milo Đukanović izjavio da bi većinu za validnu referendumsku odluku trebalo tražiti u rasponu od 25 do 40% birača.

On je, međutim, kazao da vlada polazi od stava da je aktuelni crnogorski Zakon o referendumu dobro rešenje i da ga sa pravnog stanovišta ne bi trebalo menjati. Zakon propisuje da je za uspeh referenduma potrebno da na njega izađe više od 50 odsto upisanih birača, a da se odluka u tom slučaju donosi većinom glasova.

Crnogorski premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je objasnio da vlada smatra da zbog istorijskog značaja referenduma rešenje za validnost referendumske odluke treba tražiti u rasponu od 25 do 40 odsto od upisanih birača, što je u skladu sa međunarodnom praksom. Nasuprot tome, crnogorska opozicija smatra da je za validnu referendumsku odluku potrebno da glasa 50 odsto upisanih birača. Povodom zahteva opozicije da se referendumska odluka potvrdi u parlamentu dvotrećinskom većinom, on je kazao da se u skladu sa crnogorskim Ustavom parlament samo upoznaje sa rezultatima referenduma.

Odgovarajuci na pitanje da li ce dozvoliti kontrolu tajnih sluzbi u Crnoj Gori tokom referendumskog procesa sto je zahtjev opozicije, Đukanović je saopštio da je otvoren za saradnju i sve oblike kontrole da bi se referendum sproveo po demokratskim standardima.

Đukanovic je saopstio da Crna Gora kao samostalna drzava moze da finansira samostalno organizovanje vojske i diplomatske sluzbe. Prema saopstenoj analizi u 2006 godini Crnoj Gori ce biti potrebno oko 44 miliona eura, sto je nesto nize nego u ovoj godini. Prema sadasnjoj projekciji Crna Gora bi trebalo da ima mrezu od 26 ambasada, sedam misija i cetiri konzulata.

On je ponovio da će referendum o državno-pravnom statusu biti organizovan u aprilu 2006. godine i izrazio uverenje da će se sa opozicijom ostvariti dijalog o referendumskim uslovima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.