Izvor: B92, 03.Mar.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đinđić: Sudije podložne javnoj kritici

Beograd -- Ni posle dve nedelje ne stišava se javna rasprava između predstavnika izvršne vlasti i pravosuđa. Pošto je 248 predsednika, sudija i starešina opštinskih sudova za prekršaje pred njim položilo zakletvu, premijer Srbije Zoran Đinđić izjavio je u ponedeljak da je nezadovoljan stanjem u pravosuđu, a posebno kaznenom politikom u Srbiji, koju je okarakterisao kao suviše blagu, posebno kad su u pitanju trgovina narkoticima i oružjem i teška krivična dela.

Premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je naveo da sudstvo treba da bude nezavisno, ali i da svako ko vrši javnu funkciju u društvu, ima odgovornost za reforme u celini. "Ne sme niko iz vlade da utiče na sudije i presude, ali naravno da svaki građanin, a pogotovo neki drugi javni funkcioner, sme da se izjašnjava o kvalitetu sudstva i o tome u kojoj meri sudstvo prati ostale reforme", rekao je Đinđić. "Kada ja kažem da sam nezadovoljan stanjem u sudstvu i da za to imam vrlo dobre razloge i navodio sam ih mnogo puta. Nezadovoljan sam i kaznenom politikom u našoj zemlji, jednim izuzetnim humanizmom i zaštitom kriminalaca u odnosu na prava građana, nezadovoljan sam time što promene u sudstvu u smislu mentaliteta se događaju mnogo sporije nego u drugim delovima društva, što mi tražimo od naših radnika da se prilagode tržišnim uslovima, a puštamo mnogim sudijama da se ponašaju kao da Staljin još nije umro. Mislim da su sve to stvari koje su potpuno legitimne za raspravu i ja ne vidim zašto bi se oko toga stvarala neka negativna klima. Svako je podložan kritici i svačiji rad je podložan oceni, pa i rad sudija", rekao je Đinđić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.