Đilas: Vučić priželjkuje izbore, ne sme sam da odluči

Izvor: Studio B, 08.Dec.2013, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas: Vučić priželjkuje izbore, ne sme sam da odluči

Ako većina u Demokratskoj stranci (DS) hoće da pogazi sve ono što naši birači misle, moraće prvo da me smene s pozicije predsednika, pa da stanu u red pred vratima naprednjaka, izjavio je lider DS Dragan Đilas.

Đilas je u intervjuu Politici govorio o rivalstvu sa naprednjacima, mogućim vanrednim parlamentarnim izborima, situaciji u DS, Beogradu i Vojvodini.

Upitan da li se sprema za vanredne republičke izbore i da li ima informacije da li će ih biti zajedno >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << sa gradskim, Đilas je rekao da je DS uvek spremna za izbore.

"Demokratska stranka je jedina koja može da zaustavi put u diktaturu i ličnu vlast jednog čoveka. Najgore po građane je, ipak, što nekompetentna vlast zaduživanjem i neznanjem urušava ekonomiju zemlje. A sve što valja, poput PKB-a pokušava da prikaže kao neuspešno", rekao je.

Na pitanje da li će zapadni faktori dopustiti vanredne izbore, s obzirom na to da je i sam svojevremeno ocenio da na to zapad ima veliki uticaj, predsednik DS je rekao da postojeća vlast nema jednoznačan stav o prevremenim parlamentarnim izborima.

"Nikolić i Dacić nisu za izbore, a jedino ih Vučić priželjkuje iako ne sme sam da donese takvu odluku. Što vreme bude više prolazilo, sve će biti veći pad podrške SNS-u jer će ljudi živeti sve lošije i neistine koje iznose SNS i Vučić će biti sve vidljivije".

Upitan da li glasovi demokrata jedini neće ići ni SNS-u ni SPS-u, Đilas je odgovorio da je DS jedina alternativa ovoj vlasti, ali da u toj stranci ima i onih koji bi "po svaku cenu da budu vlast, pa im obećanja koja im Vučić, kao i svim ostalim podobnim opozicionarima daje, zvuče primamljivo".

"Smatram da mi 23 godine borbe za drugaciju Srbiju ne dozvoljavaju da razmišljam o koaliciji sa SNS-om", izjavio je Đilas.

Na pitanje da li, u slučaju da sledeće nedelje na Voždovcu DS ne osvoji bar 15 odsto glasova, očekuje zahteve za njegovu smenu, Đilas je rekao da očekuje dobar rezultat. Napomenuo je i da "kampanja koja se odvija pred ove izbore pokazuje da smo opet došli u situaciju da tražimo da izborima prisustvuju posmatrači Oebsa.

Odgovarajući na pitanja o njegovoj mogućoj ostavci u slučaju neuspeha DS na izborima u Beogradu, Đilas je rekao da veruje da će DS pobediti "na tom svojevrsnom referendumu o tome šta smo radili u Beogradu i u kom smeru Beograd treba da ide dalje".

Govoreći o odnosima u stranci, Đilas je rekao da DS neguje debatu i demokratski princip. Upitan da li očekuje da mu Boris Tadić bude protivkandidat na sledećim stranačkim izborima, lider demokrata je istakao da bi "svi funkcioneri DS-a trebalo da imaju prevashiodni cilj pobedu nad drugim strankama".

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.