Izvor: Blic, 06.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas: Besmisleno odlagati izbore zbog Kosova

Ministar u Vladi Srbije Dragan Đilas ocenio je danas da bi predsednički izbori u Srbiji trebalo da budu održani što pre i da aktuelni predsednik Boris Tadić na njima dobije podršku koalicionog partnera Demokratske stranke Srbije.

"Očekujem da na tim izborima Boris Tadić dobije veliku podršku Demokratske stranke Srbije", rekao je Đilas za beogradski radio B92 i dodao da "nema nijednog jedinog razloga da se predsednički izbori ne održe u roku koji zakon propisuje".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Đilas, koji je funkcioner Demokratske stranke, naglasio je da će Tadić pobediti na izborima i bez podrške DSS-a, podsećajući da je DSS uvela princip da ukoliko je predsednik iz DS, premijer mora biti iz DSS.

"Odatle proizlazi da, ukoliko Boris Tadić nije predsednik, ni Vojislav Koštunica nije premijer", kazao je Đilas.

"Mislim da je interes DSS-a da se ta stvar što pre raščisti", rekao je Đilas i podsetio da bi odlaganjem izbora bio prekršen Ustavni zakon kojim je predviđeno raspisivanje izbora do kraja godine.

On je ocenio da je priča o odlaganju izbora zbog Kosova besmislena, jer niko danas u Srbiji ne može da kaže da će pregovori o Kosovu biti završeni 10. decembra.

Prema Đilasovim rečima, u Vladi Srbije postoje razmimoilaženja o ulasku Srbije u NATO, ali će konačnu odluku o tome morati da donesu građani Srbije neposredno na referendumu, kada za to bude došlo vreme.

On je dodao da će DS pokušati da spreči usvajanje u skupštini rezolucije o sprečavanju ulaska Srbije u NATO u slučaju priznanja jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Dodao je da za DS različiti stavovi stranaka o strateškom opredeljenju Srbije o evroatlantskim integracijama ne predstavlja problem za funkcionisanje vladajuće koalicije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.