Izvor: S media, 22.Feb.2011, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Djelić: Vestervele obećao podršku Srbiji

Nemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele (Guido Westerwele) najavio je danas da će Nemačka u mesecima koji dolaze biti na strani Srbije.

To je posle razgovora sa šefom nemačke diplomatije novinarima u Berlinu preneo potpredsednik srpske vlade za evropske integracije Božidar Djelić.

Nemačka očekuje od Srbije rezultate, a na njih će se odgovoriti odlukama, rekao je Vestervele Djeliću.

"Na Srbiji je sada da sprovede značajne odluke >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da bi na kraju godine imala podršku Nemačke za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU. Nadamo se da će naši argumenti biti dovoljno jaki da počnemo i pregovore za ulazak u EU neposredno posle toga", preneo je Djelić novinarima.

Djelić je Vesterveleu, kako je rekao, preneo uveravanja srpske vladeda želi da što pre otpočne dijalog sa Kosovom, od koga se očekuje da što pre pokaže i konkretne rezultate, kako kada je reč o tehničkim, tako i o komplikovanijim pitanjima.

Djelić je, kako je preneo novinarima, Vesterveleu protumačio da je srpska vlada sada stabilna, da ju je potresla "ograničena kriza koja je sada sanirana, ali da su evropske integracije i reforme tesno povezane sa radom Vlade".

Zbog toga, kako je istakao potpredsednik srpske vlade, realna perspektiva ulaska u EU je od ključnog značaja za očuvanje stabilnosti vlade Srbije.

Vestervele danas u razgovoru sa Djelićem nije pominjao problem povećanog broja azilanata koji su dolazili u Nemačku tokom prethodnih meseci.

Djelić je, kako je istakao, nezavisno od toga, sam pokrenuo tu temu i preneo šefu nemačke diplomatije uveravanje srpske strane da ona pomno prati taj problem i da će, u tom smislu, uskoro biti oformljena i medjuresorna grupa.

Srbija će bez oklevanja ubuduće pozitivno odgovarati na sve zahteve za readmisiju srpskih gradjana uhvaćenih u ilegalnoj migraciji, poručio je Djelić.

On je naglasio da Vlada Srbije nikako neće dozvoliti da manjina gradjana ugrožava prava većine na slobodu kretanja.

Djelić i Vestervele su razmotrili i pitanja vezana za mogućnosti novog načina finansijske podrške Nemačke i EU Srbiji, kao i mogućnost da Nemačka podrži unutar EU povećanje kvota za izvoz šećera.

Razmotrena su i pitanja kulturne i naučne saradnje, kao i saradnja Nemačke i Srbije u okviru Dunavske strategije.

Djelićevi sagovornici biće i predsednik Odbora Bundestaga za pitanja EU Gunter Krihbaum i predsednik Odobora za spoljnu politiku Rupreht Polenc.

Potpredsednik vlade Srbije razgovaraće i sa predstavnicima stranaka zastupljenih u Bundestagu i savetnicima kancelarke Angele Merkel.

Djelić će sutra u predstavništvu Evropske komisije u Berlinu održati predavanje na temu "Dunav - reka širenja EU", čiji su organizatori Evropska akademija iz Berlina i bavarskoj Hrišćansko-socijalnoj uniji (CSU) bliska Fondacija Hans Zajdel (Seidel).

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.