Đelić: Smena guvernera seča politički nepodobnih

Izvor: S media, 01.Avg.2012, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Smena guvernera "seča" politički nepodobnih

Poslanik Demokratske stranke u Skupštini Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da su predložene izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS) "samo politički pamflet čiji je cilj smenjivanje guvernera Dejana Šoškića i viceguvernera koji nisu po volji režima".

"Predlog izmena Zakona o NBS predstavlja veliki korak unazad za Srbiju. Na osam stranica praznine se prikriva jedini cilj, a to je politička seča onih koji nisu po volji režima", kazao agenciji Beta >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Đelić, koji je bio ministar finansija Srbije u vladi Zorana Đinđića.

Đelić se zapitao "kako govoriti o 'departizaciji', kada na čelo Narodne banke Srbije treba da dodje visoki funkcioner stranke na vlasti koji je bio i kandidat za premijera".

On je naveo da predlog izmene Zakona predvidja dodatno smanjenje autonomije i guvernera, i Saveta NBS, tako da stručno mesto direktora Uprave za nadzor finansijskog sistema bira direktno Skupština. "Na taj način je cela struktura NBS izložena direktnom političkom pritisku većine u Skupštini", kazao je Djelić.

Po njegovim rečima, "to je antievropski zakon i treba očekivati reakciju Evropske unije i Evropske centralne banke". Danas je tim povodom reagovala i Evropska komisija. O tome više pročitajte OVDE

Novi zakon o NBS, kako je upozorio, "može dovesti do smanjenja kreditnog rejtinga Srbije" što se desilo u drugim zemljama koje su politizovale svoju centralnu banku, poput Madjarske.

"Autonomija i nezavisnost Narodne banke Srbije su najbolja garancija građanima za očuvanje deviznih rezervi koje pripadaju i njima, a ne političkoj eliti", kazao je Đelić.

On je kazao da posle "političke seče službenika do koje su dovele izmene Zakona o Vladi, ova politička smena ustavno nezavisne institucije NBS pokazuje kakav ce he biti karakter novog režima. Ako je ovo početak, šta nas tek očekuje?".

Zamoljen da prokomentariše to što dojučerašnji koalicioni partneri Demokratske stranke pristaju na izmenu Zakona o NBS, Djelić je kazao da je "očigledno želja za vlašću jača od svega".

(Beta)

Foto: Beta

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.