Đelić: Pet ključnih mera za bolji život

Izvor: Kurir, 09.Apr.2012, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Pet ključnih mera za bolji život

BEOGRAD - Funkcioner Demokratske stranke (DS) Božidar Đelić predstavio je pet ključnih mera za poboljšanje života trudnica, porodilja, nezaposlenih, studenata i poljoprivrednika koje će, kako je najavio, ta stranka sprovoditi posle izbora 6. maja.

Đelić je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da mere te stranke predviđaju da nezaposlene majke tokom prvih devet meseci života bebe dobijaju mesečno 20.000 dinara.

"DS će pošto formira vladu, do >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << leta, sprovesti u delo refundiranje PDV na bebi opremu i obezbediti da marže na proizvodima za bebe i decu budu na prihvatljivom nivou", rekao je Đelić.

Među merama su i dinarski krediti za poljoprivrednike sa kamatom od šest odsto na tri godine, kao i prelazak na sistem besplatnog studiranja za studente koji daju ispite u predviđenom roku i sa zadovoljavajućim rezultatima. Buduća vlada ponudiće, kazao je Đelić, paket podsticaja "druga šansa" nezaposlenima starijim od 45 godina koji su dugo van radnog odnosa kako bi pronašli posao.

Upitan kako će se uštedeti novac u budžetu za te mere, Đelić je rekao da se kroz centralizaciju javnih nabavki godišnje može uštedeti najmanje 200 miliona evra kao i da postoji prostor za uštedu u državnim agencijama i direkcijama.

"Serija ljudi u državnoj upravi živi bolje nego ministri u nekim bogatijim zemljama. Imamo pod plaštom evropskih integracija serije organizacija, agencija i direkcija koje su se izborile za prihode koji su na papiru izgledali utemeljeno, a zapravo su pokrili mnogo veće troškove od onoga što je realnost standarda naših građana", rekao je Đelić.

On je naveo da su izbori 6. maja odlučujući za budućnost Srbije i da građani "u presudnom trenutku ne smeju poveriti Srbiju onima koji nisu uradili ništa u životu". "Za nas nije rešenje da kad vidimo problem obučemo pidžamu, legnemo na stiropor i štrajkujemo glađu. Građani imaju prvo da izaberu predsednika, poslanike i ministre koji će umeti da se suoče sa najvećim teškoćama", rekao je Đelić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.