Izvor: Blic, 03.Apr.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktori smanjivali plate od oka

Direktori javnih preduzeća smanjili su sebi plate u skladu sa preporukom Vlade Srbije. Međutim, nisu svi menadžeri podjednako poslušali Vladu, pa su pojedini iz svog džepa zahvatili više, a neki manje. U Elektroprivredi Srbije, a koja posluje sa gubitkom, plata direktora je i posle smanjenja za oko 150.000 veća nego prvog čoveka „Elektromreže Srbije", preduzeća koje pozitivno posluje.

Sva javna preduzeća načelno su ispoštovala preporuke Vlade Srbije. Osim smanjenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dohotka u izveštajima koje su JP prosledili Vladi, prema saznanjima „Blica", istaknuto je da više neće biti ni bonusa jer će sva dobit ubuduće ići u državnu kasu. Takođe, direktori su se odrekli i menadžerskih ugovora, koji su nekima omogućili da sebi uvećavaju primanja.

Najveće smanjenje plate prema delu izveštaja u koje je „Blic" imao uvid jeste u „Elektromrežama". Menadžment je umanjio sebi platu već u decembru ubrzo posle vladine preporuke iako se odnosila samo na upravne odbore. Tako je direktor Miloš Milanković sebi platu isprva u decembru prošle godine smanjio sa 370.000 na 220.000, a u februaru je podigao 190.000 dinara.

- Mi smo ispoštovali prvu preporuku Vlade i smanjili primanja u Upravnom odboru predsedniku na 50.000, a članovima na 30.000, ali je direktor u iščekivanju i druge odluke Vlade koja se odnosila na menadžment, samoinicijativno smanjio i celom rukovodstvu, a prvenstveno sebi. Iako je odluka za direktore doneta marta, mi smo to već uradili jer smo odlučili da sve završimo jednim udarcem i primanja našeg rukovodstva uskladimo sa merama štednje Vlade Srbije - kaže Mildan Vujičić, zadužen za odnose sa javnošću u „Elektromrežama".

Ministarka finansija Diana Dragutinović trebalo je juče na sednici Vlade usmeno da obrazloži ministrima izveštaj o platama direktora, što nije učinjeno. Juče je, po prvi put, bez vode i kafe održano zasedanje Vlade Srbije. Pre odluke da ministri sva osveženja sami plaćaju, na stolu ih je čekala kisela, a kasnije bi pristigla i kafa. Međutim, iako je najavljivano na sednici, nije predstavljen set mera štednje, ali je ministar za državnu i lokalnu samoupravu Milan Marković govorio o smanjenju administracije na lokalnom nivou i neophodnosti restriktivnog pristupa u državnoj upravi.

Prema saznanjima „Blica", kako vladom kruže razna rešenja kako uštedeti u državnoj administraciji, na koje će se mere odlučiti vlast prelomiće premijer Mirko Cvetković u dogovoru sa ministarkom finansija. I prema najavama to bi najkasnije trebalo da se dogodi danas.

Prema nekim idejama, plate u državnoj administraciji treba smanjiti progresivno počev od 40.000 pa naviše.Tako bi ova mera zakačila prvenstveno savetnike i šefove po kabinetima ministara koji imaju primanja oko 95.000, ali i ministre sa primanjima oko 99.000, potpredsednike Vlade sa 106.000 dinara i premijera sa 116.111 dinara. Ostali činovnici po ministarstvima imaju plate između 25.000 i 50.000 dinara. Uz ovu meru Vlade išlo bi i smanjivanje administracije time što bi pojedine agencije, direkcije koje praktično rade iste stvari kao i neka druga regulatorna tela Vlade Srbije bila ukinuta.

Plate menadžera

Elektromreže Srbije 370.000 - 190.000

Elektroprivreda Srbije 401.000 - 364.500

Aerodrom 297.474 - 207.011

Železnice Srbije 312.000 - 202.000

Putevi Srbije 168.000 - 158.593

Nacionalni park Kopaonik 84.000 - 79.000

posle smanjenja u skladu sa preporukom Vlade Srbije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.