Direktori polažu račune jedino liderima partija

Izvor: Blic, 02.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktori polažu račune jedino liderima partija

Direktori javnih preduzeća čije su plate i do 14 puta veće od prosečne plate u Srbiji nisu spremni da podatke o svojim prihodima dostave državnim organima kao što je Skupština Srbije. Razlog za to jeste što znaju da imaju podršku lidera stranaka koje čine vladajuću koaliciju a koji su u izvršnoj vlasti. Zato su poslanici Skupštine Srbije, kao i građani uostalom, poslednji na listi prioriteta menadžera najvećih sistema koji upravljaju upravo novcem građana.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Direktorske plate (nezvanični podaci)

Srđan Bošnjaković, NIS-Petrol

452.000

Nebojša Nedeljković, Aerodrom Nikola Tesla

382.000

Nebojša Starčević, „Jat ervejz"

285.000

Draško Petrović, Telekom Srbija

160.000

Milanko Šarančić, Železnice Srbije

119.016

Miloš Milanković, Srbijagas

232.818

Dragan Kovačević, Pošta

168.722

Vladimir Đorđević, EPS

„poslovna tajna"

Pregovori o podeli mesta u javnim preduzećima između DS, DSS i G17 plus su pri kraju, a poslanici opozicije pokušali su na svoj način da ukažu koliki je kolač koji vladajuća koalicija deli.

Administrativni odbor Skupštine Srbije odlučio je da se obrati Povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću kako bi dobio podatke o platama u svim javnim preduzećima. Međutim, na sednici tog skupštinskog tela pročitan je odgovor Ministarstva finansija na zahtev poslanika SPS Žarka Obradovića u kome se navodi da ministarstvo ima uvid samo u ukupan iznos mesečnih plata koja se isplaćuju u svim javnim preduzećima, a ne pojedinačne podatke za svako javno preduzeće, što je predsednik Administrativnog odbora Dragan Todorović iz SRS ocenio kao „nedopustivo". Nenad Milić iz LDP smatra da je Vlada pokazala potcenjivački odnos prema parlamentu.

„Blic" je ranije, kao i drugi mediji, pokušavao da dobije informacije o platama u javnim preduzećima, ali bezuspešno. Direktori u javnim preduzećima, očigledno, imaju odgovornost samo prema partijskim šefovima koji su ih tu i postavili. Sve drugo, javnost u radu, pa i Skupština Srbije, njih ne zanima.

Problem je u činjenici da je Administrativni odbor, da je stvarno želeo da dođe do tih podataka, zahtev trebalo da uputi javnim preduzećima a ne Ministarstvu finansija.

To tvrdi Nemanja Nenadić, direktor „Transparentnosti Srbije".

- Ministarstvo finansija je dalo podatke koje je imalo. Treba tražiti od javnih preduzeća podatke o platama. Kritike koje su ovaj put upućene ministarstvu su klasično nepoznavanje procedure - tvrdi Nenadić.

Poslanici vladajuće koalicije takođe žele da znaju kolike su plate direktora NIS ili EPS. Predstavnik NS Miroslav Markićević za dopis Ministarstva finansija kaže da je „potcenjivačko pismo" i tvrdi da je šokiran kada je čuo da su plate nekih direktora javnih preduzeća 16.000 evra i da su veće od plate šefa države. U kuloarima se pričalo da je reč o plati Nikole Stankova, direktora Agencije za kontrolu letenja, čija je plata, prema nekim saznanjima, oko 1.300.000 dinara.

Markićević je zato predložio da Administrativni odbor javno pozove javna preduzeća da kažu kolike su plate. Nenad Konstatinović iz DS složio se sa kolegom da bi primanja direktora i članova upravnih odbora javnih preduzeća trebalo da budu poznata.

- Skupština Srbije ima pravo da bude upoznata sa njihovim primanjima, ali zahtev treba uputiti direktno preduzećima - jasan je Konstantinović.

Državni organi ne veruju jedni drugima

Nenadić ipak napominje da je problem što ne postoji saradnja između državnih organa. Kao primere navodi ombudsmana u Kragujevcu koji je takođe morao da traži pomoć poverenika da bi došao do podataka iz nadležnosti skupštinskih vlasti. Treba podsetiti da ni Bojan Kostreš, predsednik Skupštine Vojvodine mesecima nije mogao da vidi ugovor o koncesiji Horgoš-Požega, a da Vlada selektivno odgovara na poslanička pitanja, dok sudovi mesecima čekaju na podatke od državnih organa. „Skupština bi trebalo da bude iznad izvršne vlasti a u stvari to nije", kaže direktor „Transparentnosti Srbija".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.