Izvor: B92, 02.Apr.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Pomoć države neće dobiti porodica Milošević

Beograd -- Tri dana posle usvajanja zakona o pomoći haškim optuženicima, koga je od stranaka na vlasti podržao samo DSS, stigla je izjava ministra finansija Mlađana Dinkića da država neće finansirati odbranu Slobodana Miloševića pred Tribunalom u Hagu i njegovu porodicu, kao ni druge haške optuženike koji su se obogatili u prethodnom periodu. Dinkić je naveo da je Ministarstvo finansija zaduženo da donese Uredbu kojom će se precizirati sprovođenje Zakona o pavima haških optuženika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i njihovih porodica, i utvrditi kriterijumi za dobijanje pomoći: "Samo oni koji imaju plate ispod prosečnih plata u Republici Srbiji, dakle njihove porodice, mogu da računaju na te pare. Što se tiče troškova putovanja u Hag, samo oni čija imovina ne prelazi određenu kvadraturu, a tu svakako ne spada porodica Milošević i još neke porodice, oni će moći da računaju na naknadu od države", kazao je Dinkić.

"Porodice haških optuženika koje su se obogatile u prethodnom periodu i imaju imovinu u zemlji i inostranstvu neće se finansirati iz državne kase", rekao je u petak Dinkić, odgovarajući na najčešću zamerku koja se mogla čuti povodom Zakona o pomoći haškim optuženicima i njihovim porodicama. Prve procene ministra finansija tako govore da će se za sprovođenje zakona izdvojiti skromna sredstva.

U Demokratskoj stranci Srbije, čiji su poslanici uz radikale i socijaliste glasali za zakon, danas nije bilo mogće da se dođe do komentara na "sužavanje" kriterijuma po kojima će pomoć biti deljena. Nezvanično, u DSS-u samo kažu da je Skupština ovlastila Vladu da precizira način sprovođenja Zakona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.