Dinkić: Novi zakon o informisanju uvodi evropske standarde

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2009, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Novi zakon o informisanju uvodi evropske standarde

KRAGUJEVAC - Novi zakon o informisanju treba da uvede evropske standarde tako što će svaki medij imati ogromnu slobodu u informisanju i ta sloboda će im biti zagarantova, što je i sada slučaj, izjavio je danas u Kragujevcu ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

Dinkić nije direktno odgovorio na pitanje novinara da li će taj zakon, čiji je predlog usvojen na jučerašnjoj sednici vlade, uticati na gašenje nekih medija, ali je kazao da se tim zakonskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << aktom ne dozvoljava sticanje tiraža iznošenjem neistina, laži i lažnog senzacionalizma.

"To je nelojalna konkurencija novinarima koji profesionalno rade svoj posao, koji izveštavaju o svim događajima i koji kritikuju vladu ako treba i ako je vlada to zalužila", rekao je Dinkić, nakon obilaska pogona kragujevačke "Zastave", u kojima je danas počela proizvodnja "punta" sa dizel motorom.

On je objasnio da nije problem u tome što će neki medij reći da neko od ministara ne radi dobro svoj posao, ali je problem ako neki medij kaže da je ministar, ili bilo koji drugi čovek, ubio čoveka, da je nešto ukrao, ili uhvaćen u nekoj korupciji, a da to uopšte nije tačno.

Ukoliko neki medij izmišlja događaj, kazao je Dinkić, onda se pravi nelojalna konkurencija prema onima koji žele da budu profesionalni.

"Ako je izmišljen događaj, onda pravite nelojalnu konkurenciju onima koji žele da budu profesionalni i zato ovaj zakon treba da, kroz značajnije novčane kazne, uvede normalnost u medijski prostor Srbije i ništa više od toga", naveo je on.

Dinkić je negirao da je napustio jučerašnju sednicu vlade, istakavši da je rasprava o predlogu zakona o informisanju bila konstruktivna i da je, čak, trajala kratko.

Ministri iz Socijalističke partije Srbije su pri glasanju ostali uzdržani, što je od početka bilo najavljeno i to ne znači da su oni protiv zakona već je reč o principijelnom stavu te stranke, objasnio je Dinkić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.