Izvor: B92, 22.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Najveća dostignuća - stabilan kurs, devizne rezerve, vraćanje dugova

Beograd -- Još uvek aktuelni guverner Narodne banke Srbije Mladjan Dinkić održao je oproštajnu konferenciju za novinare na kojoj je rekao da su najveći rezultati postignuti tokom njegovog mandata - stabilnost kursa dinara, obaranje inflacije, povećanje deviznih rezervi, jačanje poverenja u banke i vraćanje dugova od stare devizne štednje. On je istakao da je sve to rezultat rada celog tima i zahvalio se svim svojim saradnicima. Naveo je da nije zadovoljan kamatama koje su i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << visoke, ali je naglasio da one zavise i od političke stabilnosti u zemlji. Takođe, guverner je rekao da mu je žao što nije dočekao uvođenje platne kartice Dinakard i što još nije usvojen zakon o Nacionalnoj korporacij za osiguranje stambenih kredita, koji je završen još oktobra prošle godine.

Dinkić je rekao da bi, zbog svih rezultata koje je postigao, možda i mogao da ostane na fuknkciji guvernera, ali da nije hteo da ćuti i da je verovatno zato i smenjen. Odgovarajući na pitanje da li je i sam doprineo kulminaciji sukoba s republičkom vladom, Dinkić je rekao da je Vlada prestala da komunicira s njim, a da on ne zna zbog čega: "Jednostavno ja nisam čovek koji predviđa nešto što će se dogoditi na drugom planu, a uticaće na monetarnu politiku i da o tome ćutim. Znam da smanjivanje carina, zbog Crne Gore će doprineti rastu spoljnotrgovinskog deficita. Znam kuda vodi cela ova politička aktivnost Vlade. Zatista, dobronamerno je da se na to ukaže. To što su neki moje dobronamerne kritike shvatali kao napade, ne govori o meni, već govori o njima. Ako se budu se budu vratile dozvole nekim ljudima, za rad banaka, to se neće moći sakriti od javnosti, ako se devizne rezerve budu tanjile i stavljale u funkciju nekih ljudi i to će se saznati. Dakle, to će samo vreme pokazati šta su bili stvarni razlozi za moju smenu", kazao je Dinkić.

Dinkić je poželeo sreću u radu svom nasledniku, ali nije želeo da komentariše kvalifikacije Kori Udovički za guvernera, budući da je ne poznaje. Ponovio je da je Zakon o narodnoj banci sistemski postavljen tako da je centralna banka izgubila dobar deo svoje nezavisnosti. Sadašnjem i budućim premijerima Srbije, Dinkić je poručio da moraju da prestanu da se mešaju u monetarnu politiku i najavio da će se i dalje boriti za nezavisnost Narodne banke.

Tokom svoje oproštajne konferencije za novinare, guverner Narodne banke Srbije Mlađan Dinkić rekao je i da će način na koji će biti izabran novi guverner, biti pravno sumnjiv: "Zaista me živo zanima kako će to formalnopravno uraditi, jer oni mene neće razrešiti, niti su me razrešili zakonom, niti će me danas razrešiti na Skupštini, a doći će novi guverner. Imaćemo dva guvernera koja formalnopravno imaju mandat, što je za Ginisa, ali naravno da ja neću od toga praviti problem. Ne znam samo na osnovu čega ću dobiti radnu knjižicu. Možda će moj duh nastaviti da lebdi ovde u banci i nakon što odem. Možda će napraviti neki akt koji nije utemeljen na zakonu, kao što su mnoge stvari uradili. Nadam se da ću moći da uzmem radnu knjižicu iz banke, da mogu da nađem novi posao", kazao je Dinkić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.