Dinkić: Iduća godina za oporavak od krize

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2009, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Iduća godina za oporavak od krize

BEOGRAD - Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da se nazire prvo svetlo u tunelu ekonomske krize, iako će oporavak biti postepen i trajaće cele naredne godine,a privredni razvoj očekujemo od 2011.

Ovu tvrdnju potkrepljuje činjenicom da je zaustavljen pad proizvodnje, da je dinar je stabilan, devizna štednja građana u bankama iznosi preko pet milijardi evra, a u junu je, po prvi put od početka recesije, na birou zabeleženo smanjenje broja nezaposlenih za 4.000.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
To su činjenice na osnovu kojih možemo zaključiti da kriza još nije gotova, ali da je najgore prošlo, rekao je Dinkić u intervjuu za Večernje Novosti.

Dani koji su pred nama neće biti laki. Ali, već se lakše diše, i sve je izvesnije da će oporavak srpske ekonomije početi krajem godine, ocenio je on.

Na pitanje kako će uspeti da ostvari njegova tri "ne" - nema povećanja poreza, PDV i smanjenja plata u javnom sektoru, Dinkić je odgovorio-isto kao i sve druge zemlje - imaćemo veći budžetski deficit.

Ministar ekonomije je rekao da je protiv smanjenja plata u javnom sektoru zato što bi to produbilo krizu, građani bi manje kupovali domaću robu, a fabrike, koje ionako već manje proizvode, još manje bi radile.

Na kraju,primetio je, manje bi se punio i budžet, što bi povećalo deficit. MMF je napravio kardinalnu grešku kada je Letoniji predložio smanjenje plata za 20-30 odsto, što je dovelo do drastičnog pada BDP od 18 odsto u ovoj zemlji.

Dinkić je rekao da javni dug u Srbiji iznosi 30 odsto BDP,a prosek u EU je 72 odsto BDP. Ako smo za šest meseci pokrili 55 milijardi dinara deficita, nije problem da do kraja godine pokrijemo još toliko, odnosno da imamo deficit od 4,5 odsto. Ako preko većeg deficita uspemo da očuvamo radna mesta i konkurentnost privrede, onda je to najmanja cena koju možemo da platimo.

Očekujem da će u pregovorima sa MMF preovladati mere koje će obezbediti trajno smanjenje javne potrošnje, a ne one mere koje bi na kratak rok ulepšale računovodstvenu sliku našeg budžeta, zaključio je Dinkić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dinkić: Privredni razvoj od 2011.

Izvor: Mondo, 09.Jul.2009, 22:40

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da se nazire prvo svetlo u tunelu ekonomske krize, iako će oporavak biti postepen i trajaće cele naredne godine,a privredni razvoj očekujemo od 2011.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.