Izvor: B92, 29.Mar.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijalog kosovskih zajednica u Draču

Priština -- Predstavnici etničkih zajednica na Kosovu se nisu složili oko budućeg statusa pokrajine i mehanizama zaštitite manjina.

Predsedavajući srpske liste Oliver Ivanović je rekao da je glavni cilj dvodnevnog skupa u Draču bio da se vidi s koje pozicije delegacija Prištine putuje u Beč: "Naravno da smo zainteresovani da ova delegacija zastupa i interese srpske manjine. Mi smo zainteresovani za stvaranje nove zajednice. Ona mora da bude jaka i funkcionalna".

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />"Ne verujemo da nezavisno Kosovo može da nam omogući normalne uslove za život", kazao je Ivanović, kao i da u proteklih sedam godina nakon dolaska medjunarodnih snaga na Kosovo, Srbi još uvek nemaju slobodu kretanja, nikakvu bezbednost i nijedan Srbin do sada još nije našao posao u velikoj firmi.

Zamenik kosovskog premijera Lutfi Haziri je rekao da će nakon rešenja pitanja statusa etničke zajednice na nezavisnom Kosovu živeti ravnopravno. "Na Kosovu se odvija proces definisanja statusa. Vidimo to i u mandatu specijalnog izaslanika UN za status Kosova Martija Ahtisarija, s kojim tesno sarađujemo. Očekujemo da do leta imamo osnove za nezavisno i suvereno Kosovo, koje će poštovati prava manjina", rekao je Haziri.

Veton Suroi, predsednik opozicione partije Ora i organizator susreta, rekao je da je važno da se pre bečkih razgovora razvije zajedništvo.

"Razgovaramo o tome kako bi trebalo da budu regulisani odnosi izmedju većine i manjina na Kosovu, pri čemu se koncentrišemo posebno na aspekte kao što je na primer obrazovanje lokalnih vlasti. Naša je ambicija da razvijemo ustavne norme za manjine koje će biti potpuno zaštićene", rekao je Suroi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.