Digitalno opismenjavanje stanovništva je prioritet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2016, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Digitalno opismenjavanje stanovništva je prioritet"

Digitalno opismenjavanje stanovništva mora da bude prioritet, kako institucijama države, tako i institucijama civilnog društva, a mediji kao institucije informisanja i obrazovanja takođe igraju značajnu ulogu u tom procesu, izjavila je danas šefica Odeljenja za medije Misije OEBS u Srbiji Gordana Janković.

"Misija OEBS-a ostaje spremna da pomogne i medijima i inicijativama u medijskom i digitalnom obrazovanju kako države, tako i civilnog društva da bi se našli što bolji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odgovori u svetu koji donosi nove tehnologije", rekla je ona na otvaranju skupa "Mediji u Srbiji u digitalnom dobu".

Ona je istakla da novinarske redakcije danas izgledaju sasvim drugačije, da informacije stižu za samo nekoliko minuta zakašnjenja u odnosu na događaje, a građani obavljaju direktne prenose i sami aktivno učestvuju u procesu informisanja.

Janković je istakla da je svet izmenjen do neprepoznatljivosti pod utiskom tehnologija dodajući da se često kaže da većina nas u svojim mobilnim telefonima i tabletima ima napredniju tehnologiju sada nego prvi ljudi na Mesecu.

Svaki dan se krećemo i radimo u okruženju koje je potpuno drugačije od onog pre samo dvadesetak godina, ističe Janković, kao i da tehnologija ima sve veći uticaj na društveni razvoj, obrazovanje i ekonomiju i u Srbiji.

Ona je podsetila da je televizija uspešno i u roku digitalizovana prošle godine, a da će u ovoj godini Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija raditi na unapređivanju infrastrukture u obrazovnim osnovno-školskim institucijama.

Prema njenim rečima, onlajn bankarstvo je sve prisutnije, razvija se onlajn biznis, e-uprava, trgovina...

"Da bi se koristile prednosti novog načina komunikacije, ali da bi se građani pravovremeno zaštitili od mogućih onlajn zloupotreba, zahtev za digitalno opismenjavanje stanovnika mora da bude prioritet kako institucijama države, tako i institucijama civilnog društva", rekla je Janković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

OEBS pozdravlja doprinos civilnog društva

Izvor: Akter, 04.Mar.2016

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Peter Burkhard rekao je danas prilikom posete Kuće ljudskih prava da organizacije civilnog društva igraju važnu kontrolnu ulogu u svakom modernom društvu i značajno doprinose kvalitetu demokratskih procesa u Srbiji..Rukovodstvo Misije je konstatovalo da će angažovanje...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.