Dežer: Cvetković zadovoljan  izveštajem EK

Izvor: S media, 14.Okt.2009, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dežer: Cvetković zadovoljan izveštajem EK

Šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Vensen Dežer izjavio je za Radio S da je premijer Mirko Cvetković zadovoljan izveštajem komisije i dodao ekskluzivno za našu medijsku kuću da Srbija mora da poradi na bezbednosti administrativne linije sa Kosovom.

Dežer nam je rekao da su premijer Cvetković i potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije, Božidar Đelić, zadovoljni predlozima koje je ta komisija ranije danas iznela u Briselu.

On je precizirao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da ce taj izveštaj iz Brisela uticati na odluku o podnošenju kandidature Srbije za članstvo u Evropsku Uniju.

"Zadovoljila ih je činjenica da smo predložili odmrzavanje prelaznog trgovinskog sporazuma, kao i ukidanje viza od 1. januara 2010. Sa druge strane razmatrali smo i izazove koji očekuju Srbiju. Put ka EU nije sprint nego maraton, nekad moramo da prodjemo kroz teške trenutke, teške napore. Vaš premijer je bio veoma realističan po pitanju onoga što treba da se učini na putu ka EU i načina na koji to treba da se obavi. I ja sam veoma zadovoljan tim pristupom", rekao je Dežer u razgovoru za našu medijsku kuću.

Pre nekoliko dana potpredsednik Vlade Božidar Djelić predstavio je izveštaj o napreku Srbije ka EU. U njemu se ističe da je ispunjeno više od 80 % pravnog okvira za pristupanje EU. Dežer je za Radio S protumačio taj podatak.



"Ovde nije pitanje samo donošenje zakona koji su su skladu sa EU, to je samo prvi korak. Važno je pripremanje zakona, a najvažnija je primena tih zakona. Bilo da je reč o životnoj sredini, energetici, mi gledamo kako se stvar odvija na terenu, a ne sam proces donošenja zakona", precizirao je Dežer.


EK danas je predstavila i izveštaj o Kosovu u kom se ističe da je i dalje najveći problem organizovani kriminal, posebno na severu Kosova. Jedan od uslova za viznu liberalizaciju je i puna bezbednost administrativne linije izmedju Srbije i Kosova. Dežer je izjavio da je takva situacija problematična.

"U sistemu kontrole postoji izvestan vakuum. Jasno je da u interesu svih da se uspostavi potpuna kontrola. To područje ne smemo ostaviti van kontrole jer bi to značilo da oni koji se bave organizovanim kriminalom mogu da rade šta hoće. Ministar Dačić me je uverio da se radi sve po pitanju uspostavljanja pune sigurnosti, a dogovor izmedju Euleksa i MUP-a Srbije tome itekako doprinosi, rekao je Dežer na kraju razgovora.

Dušan Mladjenović

Cvetković: Dobra vest

Premijer Cvetković izjavio da je pozitivna ocena Evropske komisije o napretku Srbije za 2009. godinu "dobra vest" koja će Srbiji znatno skratiti period za dobijenje statusa kandidata, saopštila je Vlada Srbije.

U saopštenju Vlade se navodi da se ovogodišnji izveštaj koji je šef Delegacije Evropske komisije u Beogradu Vensan De Žer danas uručio premijeru Srbije, može oceniti kao najpovoljniji do sada.

Inače, Evropska komisija je danas u Briselu pozvala Evropsku uniju da primeni Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom, oceniviši da su vlasti u Beogradu dokazale rešenost da se približe EU, da primenjuju trgovinski sporazum i da imaju postojanu saradnju sa Haškim sudom.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren je naglasio da je Srbija "obavila veoma dobar i ozbiljan posao oko saradnje sa Haškim sudom i obaveza koje Srbija ima oko ratnih zločina".

Na pitanje novinara da li je optimsita da će i Holandija, kao poslednja zemlja EU, prihvatiti da se primeni sporazum sa Srbijom, Ren je rekao da "neko ko radi kao komesar za proširenje mora biti profesionalni optimista".

Ren je dodao da je švedsko Predsedništvo EU to koje će odlučiti, a da će se o predlogu za primenu sporazuma sa Srbijom razgovarati na sastanku šefova diplomatija EU.

U saopštenju Evropske komisije se naglašava "da je Srbija pokazala volju da se približi EU sprovodeći odredbe prelaznog sporazuma sa EU i ostvarajući suštinske reforme".

"S obzirom na postojanu saradnju Srbije sa Medjunarodnim krivičinim sudom za bivšu Jugoslaviju, Komisija smatra da EU sada mora staviti na snagu prelazni sporazum", navodi se.

U saopštenju se takodje dodaje da "Srbija treba da usvoji konsturktivniji stav prema pitanjima vezanim za Kosovo".

Ren je rekao da će se i Kosovu ponuditi da kroz nužno sprovodjenje uslova može računati na ukidanje viza EU i da će takodje biti poptisan trgovinski sporazum.

Evropski komesar je naglasio da Evropska komisija preporučuje da se odredi datum za početak pregovora o članstvu sa Makedonijom s obrazloženjem da je Makedonija ostvarila šustinski napredak u sprovodjenju evropskih reformi i takozvanih uslova "osam plus jedan".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.