Deo opozicije ocenio blokade i proteste uspešnim

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2021, 22:11

Deo opozicije ocenio blokade i proteste uspešnim

Opozicione stranke koje podržavaju danas održane proteste i blokade puteva širom Srbije ocenile su te skupove kao uspešne i optužile vlast da je pribegla nasilju i neosnovanom hapšenju građana.

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas tvrdi da su danas predsednik Aleksandar Vučić i vlast pokazali svoje pravo lice, lice, kako je rekao, ''nasilja i brutalnosti''.

''Nije im bilo dovoljno što su dali nalog policiji da hapsi mirne građane, da sa lisicama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na rukama privodi žene, već su dali nalog svojim kriminalcima da motkama i bagerima krenu na narod koji se bori za zemlju, vodu i vazduh'', poručio je Đilas u saopštenju.

On još tvrdi da u normalnim i demokratskim državama građani imaju svako pravo na mirni protest i blokade, dok se samo u ''Vučićevoj Srbiji'', kako dodaje, ''na goloruke ljude šalju plaćenici da tuku građane, tako što se prvo da nalog policiji da se povuče''.

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović optužio je Srpsku naprednu stranku da je, kako tvrdi, spremna da izazove građanski rat zarad vlasti.

On dodaje da su građani danas pokazali impresivnu hrabrost i građansku svest i započeli, kako navodi, ''proces oslobađanja Srbije koji više niko ne može da zaustavi''.

Iz Narodne stranke su poručili da, kako se navodi u njihovom saopštenju, današnje nasilje nad demonstrantima koji su protestovali širom Srbije ne sme ostati nekažnjeno i da svi koji su tukli i maltretirali građane moraju biti najstrože kažnjeni.

''Narodna stranka upozorava režim da ne pribegava prolivanju krvi građana Srbije zarad opstanka na vlasti'', navodi se u saopštenju NS.

Oni su pozvali na hitno oslobađanje svih privedenih građana koji su danas protestovali širom Srbije, kao i da se hitno van snage stave zakoni o referendumu i eksproprijaciji, zbog kojih su se građani okupljali.

Poverenica Gradskog odbora Demokratske stranke Zrenjanin i portparolka demokrata Alisa Kockar najoštrije je osudila nasilje na današnjem protestu, koje je, navela je Kockar, izvršeno kako od strane policije, tako i od strane organizovanih kriminalnih grupa.

"Zahtevamo da naši sugrađani, ali i svi drugi uhapšeni građani Srbije, budu odmah pušteni na slobodu, a da nadležne institucije procesuiraju one koji su pokušavali šipkama, čekićima i šakama da brane režim Aleksandra Vučića'', poručila je Kockar u saopštenju.

Ekološki ustanak, jedan od organizatora današnjih protesta i blokada, ocenio je da su ti skupovi uspeli i preko njihovih očekivanja.

''Srbija je stala, kao što smo obećali. Blokada upozorenja uspela je i preko naših očekivanja. Hiljade ljudi izlilo se na ulice i puteve širom zemlje, u atmosferi zajedništva i s potpuno jasnim ciljem: da kažemo 'ne' zakonu za otimanje imovine po kratkom postupku...'', poručili su, pored ostalog, iz Ekološkog ustanka.

Blokade saobraćajnica širom Srbije danas su, na poziv organizacije "Kreni Promeni" i nekoliko ekoloških udruženja, održane u više gradova Srbije u znak protesta zbog Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Na nekoliko mesta, pre svega u Novom Sadu i Šapcu, zabeleženi su incidenti, a bilo je i policijskih privođenja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.