Demonstracije ili greška u prevodu?

Izvor: Politika, 19.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demonstracije ili greška u prevodu?

Demokratska stranka će ubrzati privatizaciju ukoliko bude formirala novu vladu Srbije, a ako ne uspe da formira vladu, planira masovne ulične proteste, izjavio je, kako je to juče preneo Rojters, Božidar Đelić, potpredsednik srpske vlade u Kijevu.

Objašnjavajući plan privatizacije u oblastima energetike i telekomunikacija, Đelić je, kako prenosi Rojters, rekao da će DS predvoditi masovne proteste, u slučaju da sledeću vladu formiraju stranke koje bi usporile ekonomski razvoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zemlje.

– Ukoliko bi investicije stale, ako bi kurs dinara oslabio, ne bismo imali problema da predvodimo velike ulične proteste – rekao je on na marginama godišnje skupštine Evropske banke za obnovu i razvoj, prenosi Rojters.

– Matematički, oni (DSS–NS, SRS, SPS–PUPS–JS) to mogu da urade (da formiraju vladu), ali će to biti suprotno volji građana. Mi imamo legitimitet. Bilo bi legalno da oni to urade, ali ne bi bilo legitimno – preneo je Rojters Đelićeve reči.

„Politici” je, međutim, u kabinetu potpredsednika srpske vlade rečeno da Đelić ni u jednom trenutku nije uopšte spominjao nikakve proteste, već da je samo govorio o potrebi formiranja proevropske vlade u Srbiji.

– Novinar Rojtersa jeste postavio pitanje u vezi sa nekakvim demonstracijama, ali se potpredsednik Đelić na to nije ni osvrnuo – tvrde u njegovom kabinetu navodeći da je očigledno reč o nesporazumu do kojeg je došlo zbog slabog poznavanja jezika novinara britanske agencije.

Ovo, međutim, nije prvi put da se posle prošlonedeljnih izbora spominju demonstracije u slučaju da vladu formiraju radikali, socijalisti i narodnjaci. Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno-demokratske partije, izjavio je u emisiji „Poligraf” Televizije B92 da bi, u slučaju da radikali, socijalisti i narodnjaci bilo gde formiraju svoju vlast, „naša obaveza prema građanima je da odgovorimo formiranjem paralelnih institucija, koje bi vršile konstantni pritisak na svoje predstavnike u vlasti”, kao i da će „vrlo rado pozvati Beograđane na demonstracije, na kojima će se pokazati snaga te evropske Srbije, koja se sada banalizuje i gura na margine našeg svakodnevnog života kroz tu orijentalnu srednjovekovnu politiku, koja je postala metod delovanja aktuelne koalicije DSS-a i radikala”.

On je, međutim, odbacio bilo kakvu mogućnost nasilja kao vida političke borbe.

M. R. P.

[objavljeno: 20/05/2008]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Đelić: Svi na ulicu, ako DS ne bude u vladi!

Izvor: Mondo, 18.Maj.2008, 23:37

Demokratska stranka će ako ne uspe da obrazuje vladu, organizovati masovne ulične proteste, izjavio je u Kijevu potpredsednik odlazeće Vlade Srbije Božidar Đelić. "Ako se investicije uspore, ako kurs (dinara) padne, nećemo imati problema da predvodimo velike ulične proteste", rekao je Đelić.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.