Demokrate ne traže zamenu za Dinkića

Izvor: Politika, Beta, 28.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demokrate ne traže zamenu za Dinkića

Rušenje vlade zbog budžeta ne dolazi u obzir, tvrde i u DS-u i u G17 plus, dok Nova Srbija i naprednjaci negiraju da su rezervna opcija

Vladajuća koalicija je stabilna, a Demokratska stranka nije tražila podršku pojedinih opozicionih partija za izglasavanje Zakona o budžetu u Skupštini Srbije, tvrde u ovoj stranci za „Politiku”. Demokrate tako opovrgavaju nezvanične informacije, prema kojima su, zbog navodnog nezadovoljstva G17 plus sumama novca koje su budžetom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << određene za ministarstva kojima rukovodi ova stranka, obezbedili i rezervni izvor glasova među poslanicima Nove Srbije i Srpske napredne stranke, u slučaju da Dinkićeva partija bude protiv novog budžeta. Taj scenario, kako sada stvari stoje, malo je verovatan, jer G 17 plus, ma koliko bio nezadovoljan odnosima sa demokratama, nije spreman da napusti vladajuću koaliciju.

Portparol DS-a Jelena Trivan nazvala je ove informacije spekulacijama navodeći da među strankama na vlasti nema nikakvog spora ni polemike. Ona tvrdi da DS nije vodio nikakve pregovore sa SNS-om i NS-om, te da ne traži alternativu G17 plusu ni za podršku budžetu, ali ni kao partneru u vladajućoj koaliciji.

– Termin za donošenje budžeta i probijanje rokova nisu neuobičajeni za naše prilike. Podsetila bih da smo i prošle godine budžet usvojili u sličnom terminu. Međutim, bilo bi dobro da se ta praksa prekine, mislim da smo budžet ipak mogli da usvojimo u zakonskom roku – rekla je Jelena Trivan za naš list.

I u G17 plus kategorično tvrde da navodi o nezadovoljstvu ove stranke predlogom budžeta nisu tačni. Član predsedništva ove stranke Željko Ivanji rekao je za „Politiku” da nema nesporazuma između G17 plus i demokrata zbog predloga budžeta niti oko tretmana ministara iz G17 plus u Vladi Srbije. Informacije da DS navodno pregovara sa NS-om i SNS-om o podršci budžetu u parlamentu Ivanji naziva zlonamernim, objašnjavajući da takve priče mogu da poteknu samo od „onih kojima je u interesu pad Vlade Srbije”.

– Priče koje se plasiraju jednostavno nisu tačne. Budžet svakako zahteva ozbiljnu analizu, a pregovori o njegovim bitnim stavkama su u toku. Mi samo ne želimo da se budžet donese na brzinu, ali ovoj vladi nijednom nismo pretili uskraćivanjem podrške. O tome nema ni govora – objasnio je Ivanji dodavši da takve dezinformacije odgovaraju onima koji bi želeli da mogu da kažu „evo, G17 ucenjuje, opet će srušiti vladu”.

– Rušenje vlade ne dolazi u obzir. Mi smo koalicioni partneri i dogovaramo se o svemu. Uskoro u parlamentu imamo raspravu o poverenju vladi, pa trenutak u kome se pojavljuju ovakve informacije nije slučajno izabran. Te priče lansirane su upravo da bi se vlada oslabila pred raspravu u Skupštini Srbije – rekao je Ivanji.

Međutim, u ovoj stranci nezvanično se može čuti da se i oni sami pitaju zašto budžet do sada nije stigao na vladu. Da se nešto „iza brda valja” možda najbolje potvrđuje jučerašnja izjava predsednika G 17 plus i ministra za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađana Dinkića, koji je rekao da će stavove o nacrtu budžeta moći da iznese tek kada ga bude video. „Nacrt budžeta, verovali ili ne, još nisam video”, kazao je on novinarima na Međunarodnom sajmu Biznis baza, prenose agencije. Na pitanje da li je ugrožen opstanak vladajuće koalicije, Dinkić je ipak kazao da su njegovi odnosi sa predsednikom Srbije i liderom DS-a Borisom Tadićem dobri.

Sa druge strane, portparol Nove Srbije Dubravka Filipovski ogorčena je navodima da je ova stranka postigla dogovor sa demokratama u vezi sa podrškom budžetu u parlamentu kategorički odbijajući mogućnost da je pregovora uopšte i bilo.

– To jednostavno nije tačno. Nikakvih pregovora, nikakvog dogovora nije bilo. Nova Srbija je opozicija, mi DS ne podržavamo – rekla je Filipovski. Ona je navela da ovo nije prvi put da DS, suočen sa ucenjivačkim zahtevima svojih koalicionih partnera, nanosi ogromnu štetu Novoj Srbiji.

– Kad god neko iz vladajuće koalicije počne demokratama da postavlja uslove, oni po pravilu u prvi plan odmah izbace navodne dogovore sa Novom Srbijom i drugim opozicionim strankama – kazala je Filipovski.

Marko Albunović - Jelena Cerovina

-----------------------------------------------------------------

Nikolić: Naprednjaci ni za budžet, ni u vladu

Šef poslaničke grupe Napred Srbijo Tomislav Nikolić rekao je novinarima u parlamentu da ne postoji način da SNS podrži budžet za iduću godinu, te da i ne očekuje da će vlada prihvatiti njihove amandmane na taj predlog, prenosi Beta.

– Na Zakon o budžetu vlada nikada ne prihvata bilo koji amandman opozicije, pošto bi to zahtevalo novih 15 dana usaglašavanja budžeta, koji inače još nije usaglašen –rekao je Nikolić i ponovio da ne postoji način da naprednjaci uđu u vladu, kao ni da zamene G17 plus.

[objavljeno: 29/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.