Del Todo: Dosadašnja politika Kube neće se menjati

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2021, 16:34

Del Todo: Dosadašnja politika Kube neće se menjati

Ambasador Kube u Srbiji Gustavo Trista del Todo izjavio je danas da će ta zemlja, nakon odlaska Raula Kastra sa čela vladajuće partije, nastaviti dosadašnju politiku i da nema razloga da bilo šta menja, ali da najveći problem Kube ostaju sankcije SAD, koje ometaju dalji razvoj.

Del Todo je, u razgovoru za Tanjug, pojasnio da je odluka o promeni na čelu Komunističke partije doneta na Osmom kongresu na kome se razgovaralo i o drugim stvarima, poput unapređenja privrede i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << istakao da se radi o prirodnom procesu, koji je ranije najavljivan.

"Moramo da gledamo na kubansku revoluciju kao jedan fenomen, istorijski proces koji je počeo dosta davno. Čini mi se da je to nešto prirodno što je moralo da se desi. On (Raul Kastro) nije morao da ide, niko ga nije terao. Radi se samo o ustupanju prostora novoj generaciji, da vodi revoluciju. Oni su dobro pripremljeni i revolucija će ići istim putem", istakao je ambasador.

Američke sankcije najveći problem

Kako je rekao, najveći problem daljem razvoju Kube predstavljaju sankcije koje su SAD uvele još šezdesetih godina i naglasio da će krajem juna Kuba ponovo predložiti Rezoluciju protiv sankcija Ujedinjenim nacijama, kao i da je siguran da će je podržati ogromna većina sveta.

"Naš najveći politički interes je da Rezolucija protiv blokade u UN bude doneta. To će biti još jedan korak protiv blokade i nadam se da će Amerikanci jednog dana to promeniti", dodao je Del Todo.

Upitan šta bi trebalo da se dogodi da SAD povuku sankcije, on kaže da bi SAD trebalo da promene koncept o Kubi i da prihvate da ta zemlja želi suverenitet i samostalnost, kao i da kada to budu prihvatili sve će biti drugačije.

"Mi se borimo za naš suverenitet i da budemo mi slobodni, da vodimo naše političke procese na naš način, koji je uvek za čoveka. Za nas je čovek na prvom mestu, a ne novac, ne kapital. Mi smo za ravnopravnost među ljudima, da svi imaju iste mogućnosti", rekao je Del Todo.

Kako je kazao, sankcijama su najviše pogođeni privreda i narod, pre svega zbog toga što ne može da se kupuje sve što je potrebno u Americi, a ni kubanski proizvodi ne mogu da se prodaju u susednoj zemlji, koje je prirodno tržište, zbog geografske blizine.

Takođe, dodao je, ima čak i ograničenja u trgovini sa trećim zemljama.

"Za vreme (bivšeg američkog predsednika Donalda) Trampa bilo je još teže, jer su usvojene brojne mere protiv Kube, na primer, usvojena je primena III člana zakona Helms-Barton po kojem su Amerikanci mogli pred sudovima da pokrenu procese protiv trećih koji ulažu u našu zemlju, što je prouzrokovalo da potencijalni investitori odustanu. A manjak investicija znači manjak razvoja", rekao je ambasador.

I pored sankcija, Kuba je razvila jednu od najboljih medicina na svetu, kaže Del Todo i dodaje da su razvili i nauku, turizam i druge sektore.

Pet vakcina u razvoju

Govoreći o vakcinama protiv korona virusa, ambasador kaže da se radi na razvoju pet vakcina, od kojih je Soberana 2 u trećoj fazi istraživanja i u maju bi trebalo da počne masovna vakcinacija.

"Od maja nameravamo da vakcinišemo 1.700.000 stanovnika samo u Havani. Taj proces će ići dalje, u julu i avgustu bi trebalo oko šest miliona da se vakciniše, do kraja godine svih 11 miliona građana. Ove godine ćemo celu populaciju vakcinisati, što je podvig za našu zemlju koja je mala, u razvoju, i pod blokadom SAD", rekao je del Todo.

Pored Soberane 2, koja se daje u tri doze, u toku je i razvoj vakcina Abdala i Soberana plus, kao i još dve koje su tek u razvoju i na koje će da se čeka.

Del Todo je kazao da će nakon vakcinacije građana Kube vakcina biti ponuđena stranim zemljama, poput Irana, Venecuele, Meksika, a u planu je i da se vakcina da afričkim zemljama, za koje del Todo kaže da ne primaju mnogo pomoći.

On je pohvalio proces vakcinacije u Srbiji rekavši da to dobro ide, a upitan da li će možda kubanske vakcine stići u Srbiju, on kaže da to ne zavisi samo od Kube.

"Ovde je proces vrlo dobro urađen, čitam da će biti dve fabrike za rusku i kinesku vakcinu, ali ukoliko nas pitaju, ja ću to da prenesem dalje. Mislim da će Srbija biti zainteresovana. Srbija je prijateljska zemlja, kome da damo ako ne Srbiji i ako me neko pita za to ja ću to podržati", rekao je Del Todo.

Ambasador dodaje i da se ambasadi svakodnevno javljaju građani Srbije koji se raspituju o vakcinama.

"Ponavljam, ako se Srbija zainteresuje odmah ću da izađem u susret, jer je Srbija naša prijateljska zemlja. Prijateljima uvek moramo da budemo na raspolaganju", rekao je Del Todo.

Odnosi najbolji mogući

Govoreći o odnosima Srbije i Kube, ambasador kaže da su odnosi najbolji postojeći, kao i da će ta zemlja i dalje podržavati Srbiju po pitanju Kosova.

On ističe da se radi na poboljšanju trgovinske saradnje.

"Ne vidim nijedno otvoreno pitanje", rekao je on.

Govoreći o epidemiološkim merama, del Todo kaže da građani Srbije mogu da bez problema uđu na Kubu, jedino je potrebno da, bez obzira na potvrdu o vakcinaciji ili PCR test, moraju da budu šest dana u karantinu u hotelu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.