Del: Razgovori o čitavom Kosovu

Izvor: Blic, 25.Sep.2010, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Del: Razgovori o čitavom Kosovu

Američki ambasador na Kosovu Kristofer Del izjavio je da će se u predstojećem dijalogu Beograda i Prištine razgovarati o celom Kosovu, bez "specifičnih razgovora o severu".

"Izgleda da me neki mediji nisu dobro shvatili, naravno da će to biti jedan proces razgovora u kome će se diskutovati o celom Kosovu, a i sever je deo Kosova. I o severu se može diskutovati isto kao i Prizrenu ili Prištini'', rekao je Del juče u sedištu Alijanse za budućnost Kosova, čiji se lider >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ramuš Haradinaj nalazi u pritvoru Haškog tribunala očekujući ponavljanje dela suđenja.

Del je rekao da je za njega i za državu iz koje dolazi razumljiva volja građana Kosova da SAD budu angažovane u procesu razgovora.

On se nada se da će proces biti tako organizovan da će prihvatiti prisustvo Amerikanaca.

"Podržaćemo i ovaj proces, ukoliko se strane slože sa tim. Razumemo da građani i vlada Kosova žele da mi budemo prisutni, sa nadom da će Evropljani omogućiti naše prisustvo'', rekao je Del.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Bljerim Šalja zauzeo se za učešće Amerikanaca u dijalogu s Beogradom.

"Svakako treba da potenciramo još jednom da na političkoj sceni Kosova postoji konsenzus da uloga SAD u dijalogu Prištine i Beograda bude neophodna'', rekao je Šalja.

On je dodao je da Kosovo ne može ništa više ponuditi za sever, nego što je to učinjeno planom Martija Ahtisarija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.