Izvor: B92, 20.Dec.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Del Ponte razočarana izjavom Gorana Svilanovića

Hag -- Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte održala je vanrednu konferenciju za štampu povodom izjave Gorana Svilanovića o lošoj saradnji Jugoslavije i Tužilaštva. Del Ponte je ponovila da je obaveza SRJ da sarađuje sa Tribunalom i da je zato razočarana Svilanovićevom izjavom. Ona je pozvala vlasti u Beogradu da izruče Milana Milutinovića, čim mu prestane mandat predsednika Srbije. Del Ponte je obavestila novinare da je Goran Svilanović u četvrtak odbio da sa njom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razgovara, uprkos pozivima Saveta Bezbednosti UN da između Jugoslavije i Tribunala bude uspostavljena saradnja i dijalog. "On me je telefonom obavestio da ne prihvata razgovor, iako je razgovor ranije bio dogovoren. Toliko o dijalogu", rekla je Del Ponte.

Del Ponte je izjavila da je razočarana Svilanovićevom izjavom u kojoj on opisuje saradnju sa Tribunalom kao kamen oko vrata Jugoslavije, tvrdeći da saradnja može da bude i prekinuta jer Tužilaštvo ne uvažava političke prilike u Jugoslaviji. "Apsolutno nije moja dužnost da procenjujem političku situaciju u Jugoslaviji. Ja sam istinski razočarana takvom nepriličnom političkom izjavom, osobe koja je zadužena za saradnju sa Međunarodnim sudom", rekla je Del Ponte. Glavni tužilac je ponovila da je obaveza SRJ da uhapsi i izruči sve optužene za ratne zločine, da bez odlaganja omogući istražiteljima pristup arhivama i svedocima, a naročito uvid u dokumente koji su važni za vođenje procesa pred Tribunalom. O dokumentima je govorio i Džefri Najs, predvodnik tima Tužilaštva u procesu protiv Slobodana Miloševića, čije je pojavljivanje na konferenciji za novinare veoma neobično s obizirom na njegov stav da Tužilaštvo ne bi treblo da komunicira sa medijima. I on je rekao da istražitelji imaju problema jer im nije omogućen pristup najrelevantnijim dokumentima, ali je negativno odgovorio na pitanje da li to znači da Tužilaštvo ima poteškoća sa dokazivanjem krivice bivšeg predsednika Jugoslavije. "Ne nema nikakvih posebnih teškoća. Mi smo i dalje sposobni da dokažemo ovaj slučaj ali naša obaveza nije samo da dokažemo ovaj slučaj već da krivicu dokažemo po najvišim standardima, tako da dokumentacija o tome ostane kao najbolja, za istoriju. Zato nam je potreban, kao i u drugim slučajevima, najkvalitetniji materijal", rekao je Najs.

Karla del Ponte objavila je da je u četvrtak poslala pismo vlastima u Beogradu u kome zahteva da Milan Milutinović bude prebačen u Hag čim mu istekne
mandat predsednika Srbije, petog januara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.