Izvor: B92, 14.Nov.2009, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Del: Kosovo nezavisno, kao i Srbija

Vašington, Priština -- Kosovo je nezavisno koliko je i Srbija nezavisna, ali kosovsko društvo još ne može samostalno da funkcioniše, kaže ambasador SAD u Prištini Kristofer Del.

Del je naveo i da će međunarodna zajednica morati da ostane na Kosovu bar još deset godina. "Kosovo je suvereno i nezavisno bar onoliko koliko je to i Srbija", rekao je Del za "Glas Amerike".

"Kad smo već kod toga, ni Srbija nema kontrolu nad čitavom svojom teritorijom jer treba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se setimo Kumanovskog sporazuma, čije odredbe nalažu Srbiji da njene vojne i policijske snage ne smeju biti na pet kilometara od granice, znači kopnene snage, a ni njene vazduhoplovne snage ne smeju biti 25 kilometara od granice sa Kosovom", kazao je on.

Naravno da je Srbija suverena i nezavisna zemlja bez obzira na ograničenja koja su nametnuta ovim sporazumom, rekao je Del i naveo da je i Kosovo nezavisno i suvereno bez obzira na ograničenja koja su nastala posle konflikta ovde.

On je naveo da se slično tome ne možete reći da Kosovo nema suverenitet na čitavoj svojoj teritoriji "zbog toga što se na severu Kosova trude da održavaju situaciju takvu kakva je, dakle da spreče Prištinu da ima kontrolu nad tim delom, poput recimo Srbije 2000-2001. godine kada ni ona nije imala suverenitet i kontrolu nad delom teritorije u Preševskoj dolini".

Del je naveo da ne postoji nekakav dogovoreni rok rok za povlačenje međunarodne zajednice sa Kosova.

"Biće nam potrebno puno vremena da se popravi sve ono što je uništeno tokom jedne veoma nesrećne prošlosti kroz koju je Kosovo prošlo”, kazao je on.

Američki ambasador u Prištini smatra da su izbori veoma važni za srpsku zajednicu koja bi "mogla da preuzme tu, mnogo željenu i mnogo potrebnu, kontrolu nad svojim svakodnevnim životom i upravljanju nad svim tim resursima koji će im omogućiti da olakšaju sebi život".

"U poslednjih deset godina Srbima se stalno govori: čekajte, budite strpljivi, mi ćemo se pobrinuti o vama. Da budem iskren, ja ne vidim takav napredak i mislim da su i sami Srbi shvatili da od takvih obećanja nema ništa, Beograd im znači godinama obećava da će se pobrinuti za njih, ali ništa se od toga nije mnogo promenilo", rekao je Del.

SAD neće, kategoričan je Del, povući priznanje Kosova čak i ako međunarodni sud proceni da to nije u skladu sa međunarodnim pravom.

Kao prvo, radi se o jednom usko definisanom pravnom pitanju - da li je sam čin proglašenja nezavisnosti bio u skladu sa međunarodnim pravom ili ne. U skladu je sa zakonom, rekao je Del i naveo da su SAD podnele obrazloženje zašto misle da je u skladu sa međunarodnim pravom i da smatra da će "međunarodni sud uzeti u obzir sve te dokumentovane činjenice".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.