Danilo Tirk kandidat da zameni Ban Ki Muna

Izvor: Akter, 23.Dec.2015, 23:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danilo Tirk kandidat da zameni Ban Ki Muna

Slovenačka vlada podržala je danas kao kandidata za novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Danila Tirka, profesora međunarodnog prava koji je bio predsednik Slovenije od 2007. do 2012. godine

Slovenačkom Ministarstvu spoljnih poslova je naloženo da sprovede sve postupke vezane na Tirkovu nominaciju i za to organizuje akciju podrške, a kandidaturu će vlada službeno i formalno podneti u pismu predsedniku generalne skupštine UN-a i Savetu bezbednosti sigurnosti, navela >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << je slovenačka vlada u saopštenju, a prenela je agencija Hina.

"Danilo Tirk se često pominje kao verodostojan kandidat za mesto generalnog sekretara i uživa visok stepen međunarodnog ugleda", naveli su u slovenačkoj vladi.

Tirkovu kandidaturu podržavala je i prethodna vlada Alenke Bratušek jer je bivši slovenački predsednik čovek sa velikim diplomatskim iskustvom i poznavanjem međunarodnih odnosa, a bio je i jedan od pomoćnika nekadašnjeg prvog čoveka UN-a Kofija Anana, zadužen za politička pitanja.

Tirk je jedan od više kandidata za položaj iz istočne Evrope koja do sada nije imala taj vodeći položaj u UN-u pa se procenjuje da su kandidati iz nje u prednosti pred ostalima.

Mesto generalnog sekretara u idućoj godini napušta sadašnji prvi čovek svetske organizacije Ban Kimun, kojem mandat ističe 31. decembra 2016.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.